"Noi REGULI pentru ÎNMORMÂNTĂRE! Rudele mortului riscă o amendă de 10.000 de lei dacă respectă tradiţia creștină!", scrie o publicație online. Din păcate, aproape nicio informație din cuprinsul materialului nu reflectă ceea ce scrie, de fapt, în dispozițiile legale. Să le luăm pe rând:
- nu vorbim nici pe de parte de reguli nou-adoptate, ci de un act normativ care a intrat în vigoare anul trecut; e vorba, mai exact, de Hotărârea Guvernului nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane;
- mortul nu trebuie îngropat în maximum 36 de ore în toate cazurile: în hotărârea de mai sus scrie că numai în anumite cazuri e obligatorie înmormântarea în cel mult 36 de ore - în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare, care prezintă risc infecţios și care nu pot fi îmbălsămate; așadar, vorbim de situații de excepție, românii nefiind nevoiți să-și schimbe acum tradițiile;
- nu e prevăzută o amendă între 500 și 10.000 de lei pentru cei care nu-și înmormântează morții în cel mult 36 de ore: în acele situații excepționale în care trebuie respectat acest termen, dacă nu e respectat, amenda prevăzută de hotărâre e situată între 10.000 și 20.000 de lei.
Ceea ce s-a precizat corect în acel material este faptul că serviciile funerare trebuie să aibă un tanatopractor, adică cel care se asigură de înfrumusețarea celui decedat (îmbălsămare). Totuși, trebuie reținut că îmbălsămarea nu e impusă de HG nr. 741/2016 în toate cazurile, ci, spre exemplu, atunci când mortul va fi expus într-un loc public, cu capacul deschis.
Așadar, ca o concluzie, termenul de 36 de ore pentru îngroparea unui mort este impus doar în cazuri extreme, atunci când există riscul răspândirii unei boli de la mort la persoanele vii (ceea ce, să recunoaștem, se întâmplă foarte rar) și îmbălsămarea nu-i posibilă (iarăși, un caz destul de rar întâlnit în viața de zi cu zi).
Comentarii articol (2)