Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, să își deschidă un cont special prin intermediul căruia să asigure încasările și plățile de TVA în relația cu furnizorii, clienții, dar și cu statul.
Calcularea și plata eronată a TVA-ului poate atrage penalități din partea Fiscului. Mai mult, corectarea unei plăți greșite se poate efectua cu dificultate și printr-un număr suplimentar de tranzacții, ceea ce va spori efortul companiei, precum și costurile pe care aceasta le va suporta.
Spre exemplu, în cazul în care un agent economic plătește furnizorului său o valoare a TVA mai mare decât cea care ar fi trebuit achitată, este îndreptățit să solicite returnarea acesteia, însă limitările tranzacțiilor defășurate prin intermediul contului de TVA vor ridica probleme suplimentare, ducând la imposibilitatea de a utiliza banii cuveniți pentru o perioadă de timp.
Astfel, furnizorul va fi nevoit să returneze partenerului său diferența de TVA din contul curent, în timp ce banii încasați suplimentar vor rămâne blocați în contul de TVA, putând a fi utilizați în tranzacțiile viitoare cu furnizorii, clienții și statul.
Având în vedere limitările suplimentare pe care implementarea sistemului de plată defalcată a TVA le va aduce, este de așteptat ca implementarea tuturor măsurilor necesare și adaptarea companiilor să se producă cu dificultate, astfel că erorile generate de noile prevederi vor fi numeroase.
Comentarii articol (0)