Contribuabilii care vor implementa opțional sau obligatoriu sistemul de plată defalcată a TVA vor fi obligați să își deschidă un cont bancar special prin intermediul căruia vor derula doar următoarele operațiuni:
- firma va încasa din partea clienților săi TVA aferent serviciilor sau bunurilor livrate;
- firma va plăti furnizorilor TVA aferent bunurilor sau serviciilor achiziționate.
Totuși, atunci când contribuabilul efectuează un număr mai mare de plăți în numerar sau prin intermediul unui card bancar, societatea va utiliza banii din casă sau contul curent, astfel că va înregistra un sold mare al contului special de TVA.
Întrucât plățile către furnizori, inclusiv TVA-ul aferent, sunt efectuate, contribuabilul ar trebui să dispună de banii din contul de TVA în mod liber, însă eliberările de numerar din acest cont, precum și transferurile către conturile curente sunt restricționate.
Pentru a dispune de banii care i se cuvin și care sunt blocați în contul special de TVA, contribuabilul trebuie să solicite Fiscului deblocarea banilor și transferul lor în contul curent al societății.
În acest scop, contribuabilulului i se solicită să depună documente justificative certificate „conform cu originalul” și scanate. După primirea cererii de decontare, Fiscul își alocă un termen de trei zile pentru avizarea cererii și aprobarea realizării transferul sumei în contul curent al solicitantului.
Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 provind plata defalcată a TVA nu prevede penalități în sarcina Fiscului în cazul în care teremenul de trei zile asumat pentru procesarea cererii nu va fi respectat.
În cazul unor activități economice complexe, contribuabilii se așteaptă ca termenul de trei zile să nu poată fi respectat, fiind generate, în acest sens, probleme de lichiditate societăților care nu se pot folosi de banii proprii.
Procedura prin care Fiscul va asigura respectarea celor trei zile menționate în OG nr. 23/2017 nu este detaliată. Având în vedere faptul că funcționarii statului vor fi nevoiți să verifice corectitudinea tranzacțiilor efectuate de către contribuabili, este de așteptat ca metodologia de lucru să țină cont de istoricul contribuabilului, aprobând cererea în cazul în care nu există un risc fiscal ridicat.
Banii blocați în acest fel în contul special de TVA vor putea fi utilizați în viitor pentru plata TVA-ului aferent serviciilor prestate sau bunurilor livrate de către furnizorii societății. Pentru aceasta, societatea ar trebui să își limiteze puternic tranzacțiile efectuate cu numerar sau prin intermediul cardurilor bancare și să opteze pentru plata prin intermediul viramentelor bancare.