Evoluţia accelerată a ROBOR i-a speriat pe cei care au credite în lei. Creşterile au fost semnificative, însă cei care au credite mai vechi îşi amintesc şi de perioada de criză, când ROBOR era peste 10%, iar ratele erau aproape duble faţă de cele pe care le plătesc în prezent. Economiştii spun că indicele ROBOR la 3 trei luni nu va depăşi cu mult 2% anul viitor.
Pentru cei care au credite ipotecare mai vechi, creşterea ROBOR nu este de speriat. De exemplu, o persoană care a luat un împrumut în lei în urmă cu șase ani a pornit cu o rată lunară de peste 1.700 de lei. Anul trecut rata a ajuns să scadă până la 932 de lei, iar în prezent a revenit la peste o mie de lei.
„Cei care au luat atunci credit în lei au avut parte de patru ani de scăderi, scăderi accentuate. Acum sunt în continuare avantajaţi”, spune Liviu Andrei, vicepreședintele Asociației Brokerilor de Credite.
Creşterea ROBOR din ultima perioadă nu a fost încă resimţită de cei care au împrumuturi în lei.
Peste 2 miliarde de lei, lăsați de turiștii străini în România
Turiştii străini au cheltuit aproape trei miliarde de lei la noi în ţară în prima jumătate a anului. Nu doar pe cazare, ci şi la cumpărături şi în cazinouri.
Cei peste un milion două sute de mii de turişti străini din prima parte a anului au cheluit 2,2 miliarde de lei pentru cazare şi au lăsat aproape o jumătate de miliard în baruri şi restaurante. Şi pentru că nu au vrut să plece fără o amintire, au cumpărat suveniruri 128 de milioane de lei.
Cei care au dat o raită prin magazine şi-au luat haine şi încălţăminte de 100 de milioane de lei. Distracţia de la cazinouri şi parcuri de agrement a mai însemnat încă aproape pe atât.
Avertismentul lui Schäuble: Lumea riscă o nouă criză financiară
Datoriile la nivel global şi împrumuturile instabile ar putea arunca lumea într-o nouă criză financiară. Este avertismentul lansat de ministrul de finanţe al Germaniei, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times.
Wolfgang Schäuble spune că economiştii din întreaga lume sunt îngrijoraţi de acumularea tot mai multor lichidităţi şi de creşterea datoriei publice şi private. Riscurile sunt foarte mari. Oficialul avertizează ca e posibil să se formeze bule pe piaţă, alimentate de banii pompaţi în economie de băncile centrale. Wolfgang Schäuble a precizat că zona euro ar putea fi slăbită din cauza băncilor care se luptă cu creditele neperformante.
Comentarii articol (0)