Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 40/2017 pentru modificarea art.4 alin.(1) lit.c) și d) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții a fost votat marți în Senat, urmând să introducă în legislație un termen de două ori mai lung pentru pornirea lucrărilor în termenul de valabilitate al autorizației de construire.
Actul va mai trebui aprobat însă și de deputați, prin vot, dar și de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
"Autoritatea emitentă a autorizației de construire stabilește o perioadă de valabilitate de 24 de luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările", scrie în proiectul votat de Senat. Perioada actuală de valabilitate a autorizației este de 12 luni, iar depășirea termenului înseamnă că trebuie solicitată încă una.
Inițiatorul acestei modificări explică dublarea acestui termen prin faptul că, în cazul proiectelor finanțate din fonduri publice și care presupun licitații de lungă durată, lucrările încep cu întârziere.
Notă: Legea nr. 50/1991 prevede și posibilitatea prelungirii valabilității autorizației cu cel mult 12 luni: "în cazul justificat în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 15 zile înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilității autorizației se poate acorda o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni".
De asemenea, senatorii au mai propus exceptarea de la obținerea unei autorizații de construire pentru lucrările de reparații la finisaje interioare și înlocuiri de tâmplărie interioară, precum și reparații și înlocuiri la pardoseli și la instalațiile interioare, care se execută la construcțiile amplasate în zone de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate. Desigur, cu condiția ca aceste construcții să nu aibă valoare arhitecturală sau istorică.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, actul mai trebuie votat de deputați, aprobat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)