Pentru a demostra practic acest lucru, vom analiza mai jos situația unui angajat plătit, în acest moment, cu un salariu net de 3.500 de lei.
Astfel, pentru a asigura în prezent acest câștig net, angajatorul trebuie să suporte un cost total cu forța de muncă de aproximativ 6.126 de lei (valoarea poate înregistra mici oscilații, în funcție de domeniul de activitate al angajatorului, acest lucru afectând, în prezent, nivelul coeficientului pentru accidentele de muncă, o contribuție socială a angajatorului).
Începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru a-i putea plăti același salariu net de 3.500 de lei, angajatorul va trebui să mărească salariul brut al angajatului. Situația este expusă mai jos:
Cu toate că salariul brut va crește față de situația actuală pentru a asigura plata aceluiași salariu net (de la 4.990 de lei la 5.983 de lei), costurile totale suportate de angajator pentru forța de muncă nu vor crește, ele înregistrând chiar o ușoară scădere.
Astfel, costurile totale cu forța de muncă pentru un salariu net de 3.500 de lei vor înregistra o scădere de la 6.123 de lei, nivelul înregistrat în prezent, la 6.118 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Salariul minim brut pe economie va crește de la anul
Conform unui proiect de act normativ recent, salariul minim brut pe economie va crește de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Creșterea cu 450 de lei a salariului brut nu va reprezenta o creștere similară a salariului net, acest lucru fiind justificat prin transferul CAS și CASS în sarcina exclusivă a anagajaților.
În plus, angajatorul va achita, de principiu, o singură contribuție socială, cea asiguratorie pentru muncă. Prin urmare, deși salariul brut crește cu 450 de lei față de nivelul înregistrat în prezent, costurile totale cu forța de muncă vor crește cu doar 163 de lei, fiind asigurată, prin aceste ajustări, un nivel al salariului minim net pe economie de 1.163 de lei, în creștere de la 1.065 de lei.
Dacă în cazul salariului minim pe economie are loc o creștere a costului total cu forța de muncă, nu același lucru se poate spune, după cum am arătat mai sus, în cazul angajaților plătiți cu mai mult decât minimul pe economie.
Descarcă un calculator gratuit pentru salarii, adaptat schimbărilor legislative ce se vor pruduce începând cu data de 1 ianuarie 2018, din acest articol.
Începând cu anul viitor, contribuțiile sociale vor fi modificate
De la 1 ianuarie 2018, se vor calcula și reține doar trei contribuții sociale:
- contribuția la pensii, ce va fi în întregime în sarcina angajatului, cota fiind de 25% pentru condiții normale de muncă. Contribuția va spori, în anumite situații, cu 4% în cazul unor condiții deosebite de muncă sau cu 8% în cazul unor condiții speciale de muncă, însă procentele suplimentare vor fi datorate strict de angajator;
- contribuția la sănătate va fi, de asemenea, în sarcina exclusivă a angajatului, cota urmând să fie de 10% din salariul brut;
- contribuția asiguratorie pentru muncă va fi singura contribuție ce îi va reveni, începând cu anul viitor, angajatorului, cota fiind de 2.25% din salariul brut.
Implementarea acestor modificări ale contribuțiilor sociale ar fi condus la creșterea costurilor cu forța de muncă, astfel că au fost stabilite, ca o contrapondere, următoarele măsuri:
- reducerea cotei impozitului pe venituri (inclusiv pe cele salariale) de la 16%, nivelul din prezent, la doar 10%, începând cu anul viitor;
- valori noi ale deducerilor personale, acestea urmând să se aplice salariaților care câștigă până la 3.600 de lei net, în loc de 3.000 de lei, ca în prezent.
Prin urmare, corelând aceste măsuri, putem concluziona că, în cazul angajaților plătiți cu mai mult decât minimul pe economie, cheltuielile totale cu forța de muncă nu vor crește începând cu data de 1 ianuarie 2018, chiar dacă angajatorii vor mări nivelul salariului brut plătit angajaților, asigurându-le același câștig net.
Atenție! Calculele efectuate mai sus se bazează pe prevederile proiectului de HG aflat, în prezent, în dezbatere publică. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. De asemenea, calculele se bazează și pe OUG nr. 79/2017, actul care a stabilit reorganizarea contribuțiilor sociale și scăderea impozitului pe venit.