Cât pun în plus românii pentru un plin
În ultima lună prețul carburanților s-a majorat cu 4%-4,4%.
Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 4.0%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 10 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, potrivit unei analize a peco-online.ro.
În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 4.4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 11 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
În această perioadă România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Polonia.
ROBOR la trei luni atinge un nou maxim al ultimilor trei ani: 1,89%
Indicele ROBOR la trei luni în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă a crescut până la 1,89%, un nou maxim al ultimilor trei ani.
ROBOR 3M atinge cea mai ridicată valoare din 3 noiembrie 2014. ROBOR la şase luni a crescut la 2,03%, dar rămâne sub maximul ultimilor trei ani, 2,04%, atins pe 25 octombrie 2017.
Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci seletate de Banca Naţională.
Cum influențează ROBOR dobânda la credite
Rata medie la un credit ipotecar cu o dobândă variabilă, calculată în funcţie de Robor la 3 luni, va creşte cu 9,5% faţă de octombrie, dacă indicatorul atinge nivelul de 2,5%, potrivit datelor trimise de platforma online Vreaucredit.ro, la solicitarea News.ro.
AmCham România: măsurile fiscale anunțate de Guvern îngreunează derularea afacerilor
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) se declară îngrijorată de impactul măsurilor fiscale anunțate de Guvernul Mihai Tudose săptămâna trecută și atrage atenția că acestea „îngreunează derularea afacerilor în România, scad încrederea în guvernanța economică şi în economia în ansamblu”.
Investitorii americani se declară îngrijorați și de impactul bugetar pe care îl va genera pachetul de măsuri fiscale anunțat de Executiv, ce ar urma să se aplice de la începutul anului următor: aproximativ 5 miliarde lei în anul 2018 şi între 3 şi 4 miliarde în anii 2019 – 2021.
„Ceea ce poate conduce la frânarea unei evoluţii sustenabile a economiei şi ar pune presiune pe încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3% în anii următori”, arată AmCham România.
În mod special, oamenii de afaceri americani se opresc asupra transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, despre care spun că va avea „implicații negative la nivelul forței de muncă”.
Comentarii articol (0)