A intrat în vigoare biletul unic RATB - Metrorex
A intrat în vigoare cartela care poate fi folosită, în Bucureşti, atât în autobuze şi tramvaie cât şi în metrou. Aceasta va funcţiona, o perioadă, în paralel cu actualele carduri de călătorie. Sistemul unic de taxare pentru transportul în comun din Capitala a mai funcţionat şi în perioada 2012 - 2014. A fost anulat după ce RATB a strâns datorii de 15 milioane de lei faţă de Metrorex.
Fie că vorbim despre metrou, autobuz sau tramvai, bucureştenii vor putea călători folosind o singură cartelă. Cu noile carduri, călătorii pot merge, timp de o oră, cu orice mijloc de transport.
Bucureştenii pot cumpăra trei tipuri de cartele unice de la orice ghişeu RATB sau Metrorex. Vorbim despre un bilet unic, valabil 60 de minute, care costă 5 lei, abonament de o zi care costă 17 de lei şi abonament cu 10 călătorii de câte 60 de minute fiecare călătorie care ajunge la preţul de 34 de lei.
Costul biletului unic este alcătuit din valoarea biletului RATB - 1,30 lei, valoarea cartelei Metrorex - 2,50 lei, la care se adaugă costul cardului și cheltuielile cu mentenanța.
De ce lăsăm bacșiș, deși nu este în interesul nostru
Conceptul de a lăsa bacșiș a apărut în Anglia și s-a răspândit în toată lumea – dar care este motivul pentru care unii dintre noi lasă mai mult bacșiș decât alții și de ce anumite țări nu lasă deloc? Un cercetător care a studiat de ce lasă oamenii bacșiș a explicat acest fenomen.
Bacșișul a apărut încă din secolul al XVI-lea în Anglia, când oaspeții lăsau bani pentru servitorii gazdelor, atunci când petreceau noaptea în vizită, relatează BBC.
Lăsarea bacșișului fascinează de mult timp economiștii: acțiunea de a plăti în plus, deși suntem îndreptățiți din punct de vedere legal să nu o facem, lucru care pare împotriva interesului nostru.
Acestă cutumă s-a răspândit în toată lumea, iar toți cei care au călătorit în străinătate au observat că la restaurant se obișnuiește să se lase bacșiș celui care ne-a servit, iar suma diferă în funcție de zonă. În SUA se lasă 15-25% din totalul de plată, în Brazilia 10%, în Suedia 5-10%. Românii obișnuiesc să lase 10% , iar atunci când sunt foarte mulțumiți de servicii, 15%.
În țări, precum Japonia, însă, nu există acestă practică și chiar este considerată un tabu, deseori oamenii neînțelegând motivul pentru care cineva ar lăsa mai mulți bani decât valoarea serviciilor primite.
Prețurile din trei lanțuri de supermarketuri, controlate. Ce a ieșit la iveală
Marile lanţuri de magazine au crescut preţurile ouălor, uleiului şi zahărului, deşi autorităţile dădeau asigurări că alimentele se vor ieftini. Datele reies dintr-un raport al Ministerului Agriculturii, primit de Digi24. Oficialii MADR au comparat, în ultimele două săptămâni, preţurile alimentelor din trei lanţuri de supermarketuri din Capitală.
Inspectorii Ministerului Agriculturii au monitorizat preţurile a șase categorii de produse - ouă, unt, lapte, zahăr, ulei şi pâine - din trei mari lanţuri de magazine: Kaufland, Mega Image şi Carrefour. Raportul a vizat evoluţia preţurilor alimentelor în ultimele două săptămâni.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Important este că am stabilizat piaţa pentru că o luaseră preţurile de înţepau şi tavanul. S-au potolit pentru că frica păzeşte via.
Din raportul Ministerului reiese, însă, că preţurile au urcat în cazul ouălor vândute de Kaufland. Un ou costă acum 72 de bani, de la 60, cât costa pe perioada unei promoţii. Şi tot după terminarea unei perioade de reduceri, oficialii MADR notează că preţul unui litru de ulei a crescut la loc cu 30 de bani, până 3 lei şi 79 de bani. În cazul zahărului la preţ întreg, creşterea din ultimele două săptămâni e de aproape un leu, până la 3 lei şi 59 de bani - kilogramul.
A crescut şi preţul ouălor vândute de lanţul de magazine Carrefour, se arată în raportul Ministerului Agriculturii. Un ou costă 81 de bani, comparativ cu 77, în luna noiembrie, dar între timp s-a schimbat şi furnizorul. Şi uleiul are un preţ mai mare - 3 lei şi 99 de bani, deşi autorităţile au anunţat o producţie record de cereale... În schimb, la Carrefour, untul s-a ieftinit cu 13 procente, în urma unei promoţii.
Comentarii articol (0)