1. Reorganizarea contribuțiilor sociale obligatorii. Poate cea mai notabilă schimbare apărută în 2017 este reducerea numărului de contribuții sociale și reorganizarea celor rămase. Mai exact, din ianuarie 2018, contribuțiile de pensii și sănătate rămân în totalitate la salariat, iar angajatorul datorează doar contribuția asiguratorie pentru muncă.
2. Dacă folosești salariați suspendați, riști amendarea. Primirea la muncă a unui salariat al cărui contract individual este suspendat este considerată muncă nedeclarată. Astfel, angajatorii care procedează în acest fel riscă o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că lucrează în perioada de suspendare.
3. Se dă amendă și pentru munca peste program a salariaților cu normă parțială. Această situație este considerată de-acum, în mod oficial, muncă nedeclarată, astfel că angajatorii care pun salariații part time să lucreze peste program riscă o amendă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană identificată de autorități.
4. Folosești muncitori la negru? Riști și suspendarea activității firmei. Da, din 2017, dacă inspectorii muncii găsesc firme care se folosesc de lucrători la negru, acestea riscă să li se închidă temporar afacerile.
5. Dacă ai salariați part time, plătești contribuții mai mari la pensii și sănătate. Guvernul a introdus, în cazul salariaților part time, obligația de a plăti aceste două contribuții sociale la nivelul unui salariu minim brut. Dacă până la finele anului 2017 obligația se aplica pentru partea de contribuții a angajatorului, din 2018 aceasta s-a transferat la salariați. Apropo de salariul minim brut, nu uita că acesta a crescut la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, în principal pentru a acoperi transferul contribuțiilor de pensii și sănătate.
6. Actele adiționale se încheie înainte să producă efecte. Referitor la actele adiționale la contractele individuale de muncă, acestea trebuie încheiate înainte să producă efecte concrete. Înainte, acestea trebuiau încheiate în maximum 20 de zile lucrătoare de la data apariției schimbării.
7. Evidențe mai detaliate cu programul de lucru al salariaților. Mai nou, firmele trebuie să treacă în evidența orelor de lucru prestate de salariați atât ora de începere, cât și ora de sfârșit a programului.
8. Dacă ai mai multe puncte de lucru, trebuie să ții în ele copii ale contractelor lucrătorilor. Mai precis, dacă un angajator are două puncte de lucru, la fiecare dintre acestea trebuie să aibă copii ale contractelor individuale ale salariaților care lucrează efectiv în ele. În caz contrar, firma riscă amendarea.
9. Regulile Revisal au fost înlocuite complet, conform Hotărârii Guvernului nr. 905/2017, astfel că s-a revenit la ideea de registru unic numai pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă. Același act normativ a cam schimbat regulile de raportare a majorărilor salariale.
10. Extinderea interdicției de a cere ștampilarea documentelor. Anul trecut s-au extins categoriile de documente pe care firmele și PFA-urile nu mai trebuie să le ștampileze în relația cu statul. Totodată, funcționarii publici care mai cer ștampilarea riscă să fie sancționați disciplinar. Referitor la bugetari, să ții minte că angajările sunt blocate la stat în 2018.
11. Clasificarea ocupațiilor, modificată de două ori. În anul 2017, clasificarea ocupațiilor din România a suferit două modificări mari și late, astfel că au apărut, printre altele, noi funcții de ingineri și cea de responsabil cu protecția datelor personale.
12. Au apărut noi reguli pentru detașarea salariaților în străinătate, despre care redacția noastră a scris mai multe în acest articol.
13. A dispărut pedeapsa cu închisoarea pentru firmele cu mulți salariați la negru. Dacă aveau mai mult de cinci salariați fără contract de muncă, angajatorii riscau să ajungă la închisoare, dar autoritățile au renunțat la această pedeapsă, introducând și pentru ei amenzi contravenționale.
14. Pe de o parte, angajarea ucenicilor și a stagiarilor aduce firmelor mai mulți bani. O altă modificare apărută anul trecut este majorarea sumelor pe care le pot cere de la stat firmele care angajează ucenici și stagiari.
15. Pe de altă parte, firmele mari fără angajați cu handicap trebuie să achite bani mai mulți la stat. Concret, Guvernul a dublat sumele pe care trebuie să le plătească angajatorii aflați în această situație.
16. Câte ceva din ce au decis curțile judecătorești de la noi. Printre cele mai importante decizii luate în 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție se numără cele referitoare la recunoașterea în instanță a unui raport de muncă după încetarea acestuia și concedierea prin e-mail.