Procurorii își vor desfășura activitatea sub autoritatea ministrului justiției, potrivit Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Documentul a fost adoptat săptămâna asta de Senat, Camera decizională, după ce primise votul deja din partea deputaților săptămâna trecută. Intrarea în vigoare a acestei prevederi, alături de celelalte din proiect, mai depinde însă și de aprobarea șefului statului, precum și de publicarea în Monitorul Oficial.
Vorbim, mai exact, de o chestiune care nu se regăsește acum în Statutul magistraților. Ca să facem o comparație între textul de lege actual și cel care îl va înlocui, așa cum a fost el adoptat, le vom expune mai jos pe ambele:
- textul actual: "Procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii", scrie în Legea nr. 303/2004;
- textul propunerii așa cum a fost adoptat în Parlament: "Procurorii își desfășoară activitatea sub principiul legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției".
Nu se explică însă ce înseamnă că se vor afla sub autoritatea ministrului. Adică nu știm dacă asta va presupune că ministrul va putea să-i spună unui procuror să renunțe la un caz, spre exemplu.
Trebuie să reamintim însă că, în prezent, procurorii sunt obligați să respecte dispozițiile scrise și legale ale procurorului ierarhic superior, adică ale șefului său, potrivit aceleiași legi care se vrea acum modificată. Altminteri, poate fi tras la răspundere disciplinară. "(...) nerespectarea de către procuror a dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea" reprezintă abatere disciplinară.
Ce trebuie să înțelegem e că, în prezent, un procuror nu primește ordine verbale și nu e obligat să respecte ordine care nu sunt legale, putând să meargă la Consiliul Superior al Magistraturii și se facă o sesizare în privința șefului său.
Ceea ce nu putem să nu remarcăm este că textul pe care l-au votat senatorii și pe care l-am redat mai sus este fapt același, cuvânt cu cuvânt, din cuprinsul Constituției (articolul referitor la statutul procurorilor): "Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei", scrie la articolul 132 din legea fundamentală a țării.
Numai că o lege trebuie să dezvolte lucrurile care sunt deja punctate în Constituție. Pentru a judeca dacă textul de lege din propunere are sau nu anumite valențe, e sau nu profund criticabil, ar trebui să știm concret ce va presupune exercitarea autorității de către ministru.
Atenție! Propunerea legislativă privind modificarea Statutului magistraților NU se aplică momentan. Aceasta trebuie aprobată prin decret de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.