Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a apărut luni în Monitorul Oficial și intră în vigoare, în cea mai mare parte, mâine. Spun în cea mai mare parte pentru că, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului dată între timp (OUG nr. 92/2018), modificărilor aduse de Legea nr. 242/2018 le-au mai fost aduse unele modificări, aplicabile tot de mâine. Pe scurt: modificări la modificări (amânări, abrogări, completări etc.).
Mai întâi, vorbim de noutăți pentru magistrații "în devenire": durata cursurillor la INM va fi de două ori mai mare ca acum, deci auditorii vor sta în Institut patru ani; de asemenea, obligația de a rămâne în sistem pentru absolvenții INM-ului va fi de zece ani, față de șase, cât e acum.
Auditorii care ajung magistrați vor efectua un stagiu de doi ani, în loc de unul, cum e acum. Parlamentarii au mai adăugat la statutul magistraților și faptul că judecătorii și procurorii stagiari "nu au dreptul să dispună măsuri privative sau restrictive de libertate".
Statutul magistraților cuprinde, începând de mâine, modul cum se va face evaluarea periodică a judecătorilor și procurorilor, în funcție de vechime:
- o dată la doi ani, pentru judecătorii și procurorii cu o vechime între un an și cinci ani;
- o dată la trei ani, pentru judecătorii și procurorii cu o vechime între cinci și zece ani;
-
o dată la patru ani, pentru judecătorii și procurorii cu o vechime între zece și 15 ani;
- o dată la cinci ani, pentru judecătorii și procurorii cu o vechime mai mare de 15 ani.
Se vor modifica, de mâine, și condițiile în care se poate promova la instanțele/ parchetele superioare, numirea în funcții de conducere și chestiuni legate de delegare, detașare și transfer.
"Pot participa la concursul de promovare efectivă la instanțele și parchetele imediat superioare judecătorii și procurorii care au avut calificativul «foarte bine» la ultima evaluare, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, au dobândit gradul profesional corespunzător instanței sau parchetului la care solicită promovarea și au funcționat efectiv timp de cel puțin 2 ani la instanța sau parchetul ierarhic inferior, în cazul promovării în funcțiile de judecător de curte de apel, procuror la parchetul de pe lângă aceasta sau de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", prevede statutul modificat, începând de mâine.
La fiecare cinci ani, magistrații, magistrații-asistenți și personalul de specialitate asimilat vor trebui să fie evaluați psihologic. Vorbim de o chestiune care nu era prevăzută până acum în statut.
Statul se va întoarce obligatoriu împotriva magistratului vinovat de eroarea judiciară pentru care a plătit celui prejudiciat despăgubiri. Judecătorii și procurorii vor răspunde însă obligatoriu numai dacă e vorba de gravă neglijență sau de rea-credință, constatată de Inspecția Judiciară, la sesizarea celor din Ministerul de Finanțe. De asemenea, în statut vor fi trecute expres și care situații sunt considerate erori judiciare (mai multe detalii, aici).
Apoi, cei care au părăsit sistemul, dar vor să se întoarcă, având măcar zece ani vechime ca judecător/procuror, se vor putea întoarce în funcție (același grad pe care l-au avut când au ieșit din sistem sau unul inferior) fără să dea examen de admitere în magistratură.
De asemenea, judecătorii și procurorii cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții se vor putea pensiona și mai devreme de 60 de ani pentru a obține pensiile de serviciu (adică se vor putea pensiona chiar la 45-50 de ani). Totuși, prin OUG nr. 92/2018, acest beneficiu se va aplica abia din ianuarie 2020.
În fine, la răspunderea disciplinară a magistraților va fi introdusă o nouă sancțiune, respectiv aceea a retrogradării în grad profesional.