Modalitatea de calcul a impozitului pe dividendele încasate de persoanele fizice care au calitatea de asociați sau administratori ai unor societăți comerciale a fost explicată, atât pentru anul în curs, cât și pentru anul viitor, în cadrul acestui articol. De asemenea, poți descărca de la finalul articolului un calculator care îți permite să faci propriile simulări, ținând cont de cifrele specifice afacerii tale.
De la anul, impozitul de 5% pe dividendele brute va fi completat cu o cotă de contribuții pentru sănătate de 10% ce se va aplica în cazul în care veniturile înregistrate din activități independente au depășit pragul de 12 salarii minime brute. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018, retragerea dividendelor din societate va fi mai costisitoare, având în vedere că obligația de a plăti CASS revine și persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale.
Cu toate acestea, societățile comerciale vor putea fi avantajate de această creștere a costului pentru retragerea dividendelor.
Organele de conducere ale societății pot lua decizia, odată cu aprobarea situațiilor financiare anuale, de a păstra profitul net în firmă și de a-l distribui pentru constituirea surselor proprii de finanțare pentru proiectele de investiții ale societății pentru anul viitor sau pentru utilizarea în alte scopuri, cum ar fi rambursarea ratelor de capital, plata dobânzilor, a comisioanelor și a altor costuri aferente acestor împrumuturi externe.
Astfel, asociații/administratorii pot stabili, cu această ocazie, și proiectele de investiții în care surplusul de numerar poate fi alocat: extinderea sau modernizarea activității prin retehnologizare, crearea de locuri noi de muncă, derularea unor activități economice noi.
Dacă profitul net nu este distribuit nici pentru plata dividendelor, dar nici pentru constituirea surselor financiare pentru investiții viitoare, acesta poate avea și alte destinații:
- constituirea rezervelor legale;
- constituirea altor rezerve reprezentând facilități fiscale prevăzute de lege;
- acoperirea pierderilor contabile din anii precedenți;
- participarea salariaților la profit, în cazul societăților naționale, a companiilor naționale și a societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și în cazul regiilor autonome, în anumite condiții.