Până în prezent, afacerile mici și mijlocii și-au finanțat necesarul de lichiditate până la încasarea unor facturi emise prin amânarea la plată a TVA-ului și, uneori, a contribuțiilor sociale, asumându-și prin această măsură plata unor penalități de întârziere. De asemenea, Fiscul dispunea, într-un termen relativ scurt, măsura popririi conturilor bancare, pentru încasarea creanțelor fiscale. Această măsură s-a dovedit a fi, pentru o perioadă destul de îndelungată, o soluție de finanțare a necesarului de lichiditate pe termen scurt, însă niciuna dintre aceste măsuri nu va mai fi posibilă de la anul.
Neplata la stat a contribuțiilor sociale va însemna evaziune fiscală
Începând cu 1 ianuarie 2018, reținerea la sursă și neplata la bugetul de stat a contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) aferente salariilor încasate de angajați va fi incriminată drept faptă de evaziune fiscală, cu scopul de a crește gradul de încasare a creanțelor bugetare. Mai mult, angajatorii (în speță administratorii firmelor) riscă pedepse cu închisoarea de la unu la șase ani. Pentru moment, această măsură este cuprinsă într-un proiect de ordonanță de urgență lansat recent în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor Publice și care va modifica Legea evaziunii fiscale.
În cazul unui salariat plătit de la 1 ianuarie 2018 cu salariul minim pe economie, respectiv 1.900 de lei brut, contribuțiile sociale cu reținere la sursă (CAS și CASS) vor reprezenta aproximativ 740 de lei, adică 64% din salariul net. De la anul, neplata acestor bani la bugetul de stat într-un termen de 30 de zile de la scadență va fi incriminată drept faptă de evaziune fiscală.
Implementarea split TVA va conduce la o pierdere de lichiditate
Totodată, ordonanța split TVA, ce a fost aprobată recent de Parlament și trimisă spre promulgare președintelui țării, prevede faptul că firmele cu datorii la plata TVA mai mari de un anumit plafon vor fi obligate să aplice sistemul split TVA, imediat ce scadența acestor datorii depășește 30 de zile.
Plafonul stabilit în cazul microîntreprinderilor, al întreprinderilor mici și al persoanelor fizice care desfășoară activități economice este deosebit de redus, de doar 5.000 de lei. Prin urmare, acei contribuabili care vor înregistra obligații scadente la plata TVA mai mai de acest plafon vor trece în mod obligatoriu la aplicarea sistemului split TVA.
Implementarea sistemului split TVA va conduce, în mod automat, la o pierdere semnificativă de lichiditate în cazul companiilor care prestează servicii, însă nici în cazul firmelor din alte ramuri economice sistemul nu este cu mult mai blând.
Prin urmare, tranziția la prevederile sistemului de split TVA va însemna o pierdere de lichiditate de până la 19% din cifra de afaceri.
Posibile efecte asupra întreprinderilor
Analizând cumulat efectele celor două măsuri ce vor intra în vigoare peste mai puțin de două săptămâni, putem trage următoarele concluzii:
- firmele vor fi mult mai disciplinate cu plata contribuțiilor sociale către bugetul de stat, cea ce este, fără îndoială, un lucru bun. Totuși, dacă firma nu va avea resursele financiare necesare, va lua decizia de a amâna plata facturilor fiscale scadente emise de furnizori, transferând, în acest fel, problema de lichiditate mai departe în lanțul economic;
- banii încasați în contul de TVA nu vor putea fi utilizați decât pentru plata TVA-ului aferent facturilor emise de furnizori sau pentru plata către buget a acestei taxe. Prin urmare, societatea nu se va mai putea folosi de acești bani pentru a-și acoperi, pentru perioade scurte de timp, nevoia de lichiditate. Acest fapt va duce, de asemenea, la amânarea plăților către furnizori, transferând problema de lichiditate partenerilor de afaceri.
Corelate, cele două măsuri economice ce se vor aplica de la 1 ianuarie au un impact major asupra firmelor mici și mijlocii. Dacă aplicarea sistemului de split TVA aduce o pierdere de lichiditate de până la 19%, reincriminarea ca faptă de evaziune fiscală a neplății la termen a contribuțiilor sociale reținute la sursă poate reprezenta până la 64% din valoarea salariiilor nete.
În cazul în care firmele nu se vor pregăti din timp pentru a face față acestor schimbări, aplicarea simultană a celor două măsuri poate însemna intrarea în incapacitate de plată și falimentul a numeroase afaceri mici și mijlocii.
Atenție: cele două proiecte de acte normative nu se aplică însă. În timp ce ordonanța privind split TVA a fost transmisă președintelui pentru promulgare, modificările la Legea evaziunii fiscale sunt abia lansate în dezbatere publică.
Comentarii articol (1)