Nu trebuie, explicatia o gasiti mai jos
Persoana neimpozabila, in sensul TVA, este o persoana (juridica sau fizica) ce nu poate sa desfasoare activitati economice, ci desfasoara numai activitati non profit sau fara vreun scop patrimonial. A nu se confunda persoana (fizica sau juridica) neimpozabila cu persoana impozabila neinregistrata in scop de TVA. O persoana impozabila (adica o persoana care desfasoara activitati economice) poate sa fie sau nu inregistrata in scop de TVA. Astfel, PFA dvs. este o persoana impozabila neinregistrata in scop de TVA.
Asadar, primul pas este acela de a stabili locul prestarii serviciului (adica locul - tara - unde se pune, unde se plateste TVA). Locul prestarii unui serviciu se stabileste conform regulilor redate la art. 133 din codul fiscal.
La art. 133 alin. (3) avem regula generala pentru stabilirea locului prestarii in conditiile in care prestatorul este persoana impozabila (care, asa cum am stabilit mai sus, desfasoara activitati economice - necontind daca este sau nu inregistrata in scop de TVA), iar beneficiarul este o persoana (fizica sau juridica) neimpozabila (in cazul nostru o institutie). Conform acestui articol, locul prestarii in aceasta situatie, este locul unde prestatorul isi are sediul activitatii economice - deci este in Romania
Stabilirea persoanei obligate la plata TVA in Romania.
Conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei la bugetul roman este persoana impozabila care efectueaza prestari de servicii, daca taxa este datorata in conformitate cu titlul respectiv, adica daca este datorata in conformitate cu art. 133 alin. (3) din Codul Fiscal. Deci, persoana obligata la plata taxei este prestatorul, adica PFA-ul roman.
Plata efectiva a taxei la buget.
In conformitate cu art. 152 alin. (1) in codul fiscal, referitor la regimul de scutire pentru intreprinderile mici "Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1)
Asadar, PFA, deoarece este considerat intreprindere mica si nu este inregistrat ca platitor de TVA, aplicind regimul de scutire pentru intreprinderile mici, nu trebuie sa plateasca taxa la buget, desi acesta este datorata in Romania.
PFA-ul se comporta ca si cum ar presta serviciul unei alte companii (entitati) romanesti: nu aplica TVA pe factura emisa de el si nu plateste TVA la bugetul de stat.
Pentru clientul sau din UE - institutia - va emite factura fara TVA, in moneda institutiei , si va mentiona pe factura ca este scutit de TVA conform art. 152 din codul fiscal din Romania si ca operatiunea este impozabila in Romania conform art. 133 alin. (3) din codul fiscal (sau conform art. 45 din directiva 112/2006).
Va incasa suma in valuta, o va transforma in lei la cursul BNR valabil in data incasarii si o va trece in RJIP la rubrica Incasari - banca. Aceasta suma incasata va fi inclusa in venitul brut al PFA-ului, in vederea impozitarii.
Neavand obligatia platii taxei la buget, PFA-ul nu are nicio obligatie fata de ANAF pe linia TVA, privind aceasta situatie.