1. Chestionarul de rezidență se depune indiferent de motivul plecării. Mai exact, românii trebuie să completeze și să depună chestionarul indiferent că se duc la studii sau la muncă sau pentru alte motive. Prin excepție, chestionarul nu trebuie depus de către românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român. Detalii, aici.
2. Documentul trebuie transmis Fiscului înainte de plecare. Chestionarul trebuie completat și depus la unitatea fiscală din zona domiciliului cu 30 de zile înaintea plecării din România, conform regulilor în vigoare. Detalii, aici. Modelul chestionarului de rezidență fiscală poate fi descărcat gratuit de aici.
3. Și, totuși, de ce trebuie depus chestionarul? Principalul scop pentru care Fiscul obligă cetățenii la depunerea chestionarului este evitarea dublei impozitări. Asta înseamnă că, în baza datelor din chestionar, statul decide dacă românii plecați trebuie să achite în continuare impozit în România sau dacă aceștia vor achita impozit doar în țara în care se duc. Detalii, aici.
4. Există și un ghid oficial pentru cei care pleacă din țară mai mult timp. Acesta este întocmit chiar de personalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și poate fi descărcat gratuit de aici. Detalii, aici.
5. Dacă nu depui chestionarul, riști amendarea. Persoanele care pleacă din România pentru o perioadă mai mare de jumătate de an sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligate să depună la Fisc chestionarul de stabilire a rezidenței fiscale. Începând cu prima lună a acestui an, neîndeplinirea obligației poate fi amendată cu o sumă cuprinsă între 50 și 100 de lei. Detalii, aici.
Notă: Am explicat lucrurile pe scurt și în videoclipul de mai jos.
Comentarii articol (6)