Piaţa gazelor | Soluţii pentru facturi mai mici
Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să schimbe din temelii regulile de pe piaţa gazelor. Pe de o parte, vrea o nouă metodologie de recunoaştere a costurilor de achiziţie a gazelor furnizate consumatorilor reglementaţi. O metodologie care s-ar traduce, teoretic, în facturi mai mici. Dar, pe de altă parte, ANRE vrea să schimbe metoda de calcul a taxelor plătite pentru gazele produse în România. Iar modificarea redevenţelor, cu posibile implicaţii în preţurile pe care le plăteşte populaţia, nu e deloc pe placul industriei.
Prin noua metodologie de recunoaştere a costurilor de achiziţie a gazelor naturale, ANRE ar urmări să obţină un impact cât mai mic în facturile la gaze. Ordinul se referă, însă, numai la facturile plătite de consumatorii care primesc gaze în regim reglementat. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei merge acum pe întreg lanţul - fie că gazele se cumpără prin bursă, provin din import sau sunt livrate din producţia internă. În mare, ANRE va recunoaşte cel mai mic preţ dintre preţul efectiv de achiziţie al furnizorului şi preţul mediu al pieţei de gaze. Acelaşi mecanism se va aplica şi în cazul preţului pentru gazul extras din înmagazinări, al preţului cel mai mic, în vreme ce pentru cantitatea de gaze cumpărată de pe bursă se recunoaşte preţul mediu la care a fost cumpărat efectiv gazul.
Din primăvara anului trecut, de când piaţa a fost parţial liberalizată pentru consumatorii casnici, ANRE poate doar aviza şi nu mai poate impune preţul de achiziţie al gazelor pentru populaţie. Acum, noul ordin schimbă exact acest mecanism de avizare.
Șoferii care vor plăti mai puțin pentru RCA, conform noului mod de calculare
Un nou mod de calculare a poliţei RCA va face ca șoferii care conduc prudent să plătească mai puţin, iar ceilalţi să suporte creşteri de tarife la încheierea asigurării obligatorii.
Noul sistem va fi luat în calcul în curând şi va funcţiona în plus faţă de sistemul actual de bonus-malus. Practic, firmele de asigurări vor avea posibilitatea să aplice reduceri sau majorări în funcţie de profilul şoferului, nu numai al maşinii, ca în prezent.
Pentru ca noul sistem să poată deveni funcţional, Biroul Asigurătorilor Auto trebuie să pună la punct baza de date cu toate informaţiile necesare. Modificările au fost introduse în noile norme de aplicare, elaborate de Guvern.
SUA închid uşa achiziţiilor de companii americane de către grupuri străine
Iniţiativa, susţinută în congres de ambele partide, dă puteri mai mari Comitetului pentru Investiţii Străine, care va putea bloca inclusiv preluări mai mici, dar sensibile.
Comitetul are deja reputaţia de a fi intransigent în privinţa tranzacţiilor care presupun un transfer de tehnologie către China sau accesul la date sensibile, cum ar fi cele personale.
Însă blocada americană se transformă într-o problemă pentru europeni. Atenţia chinezilor, care dispun de resurse financiare şi vor să îşi cumpere accesul la tehnologie înaltă prin preluări de companii, se va întrepta către Europa. Care nu are reguli foarte clare de protecţie, iar legislaţia în blocul comunitar se adoptă destul de lent, din cauza consensului care trebuie să existe între statele membre.
Bruxelles-ul nu a dezvoltat, încă, un mecanism clar de monitorizare a achiziţiilor străine. Unele au fost blocate, altele parafate. Spre exemplu, în 2016, Berlinul şi Uniunea Europeană au asistat neputincioşi la una dintre ele: grupul chinez Midea a achiziţionat compania germană Kuka pentru suma de 4,6 miliarde de euro.
Comentarii articol (0)