Încadrarea clienților în anumite categorii de riscuri se poate face de către bancă urmărind mai multe criterii care privesc capacitatea financiară a clientului, factorii care pot influența nivelul veniturilor acestuia pe termen scurt, mediu sau lung, însă și anumite aspecte care țin de evoluția în ansamblu a unor indicatori macroeconomici (rata inflației, nivelul salariului minim și mediu, rata dobânzii etc.)
Riscul de creditare este definit ca fiind riscul ca partenerul de afaceri să nu își poată onora la termen obligațiile asumate. Având în vedere faptul că un risc de creditare ridicat determină neplata la timp a obligațiilor asumate, banca va urmări cu mare atenție factorii amintiți anterior, încercând în acest fel să își minimizeze expunerea la risc și neîncasarea la termen a ratelor sau dobânzilor bancare.
Activitatea de analiză a riscului de creditare presupune parcurgerea de către bancă a mai multor etape:
1. Acceptarea cererii de credit
În urma acceptării cererii de credit pe care clientul o înaintează băncii, aceasta va declanșa un proces de analiză a situației financiare a clientului, dar și a principalilor clienți cu care acesta desfășoară activități economice. Vor fi analizate informații privind:
- solicitantul creditului;
- alți participanți în cadrul tranzacției desfășurate: co-aplicantul, garantul, fidejusorii, etc;
- reprezentanții solicitantului, în cazul în care solicitantul este o persoană juridică: principalii acționari, administratorul, etc.
Va fi verificat, de asemenea, istoricul solicitantului privind comportamentul de plată al altor credite anterioare:
- prezența clientului în lista neagră internă a băncii;
- prezența clientului în Centrala Riscului de Credit;
- prezența clientului în Centrala Incidențelor de Plăți.
Mai mult, la data la care clientul solicită acordarea creditului, nu este acceptat ca el să aibă popriri active pe conturile curente și nici datorii restante la plata obligațiilor la buget.
2. Verificarea activității desfășurate
În această etapă, banca ce acordă creditul va solicita și analiza informații privind veniturile realizate de către solicitantul de creditare:
- salarii;
- venituri din alte activități (dobânzi, dividende, chirii, alte venituri din activități independente desfășurate).
Banca va verifica nu doar valoarea cumulată a acestor venituri, ci și alte informații precum:
- vechimea contractului de muncă;
- durata contractelor care generează alte venituri;
- probabilitatea obținerii în viitor a unor venituri la nivelul celor din prezent.
3. Determinarea riscului financiar
Riscul financiar se referă la dificultățile care pot interveni și schimba stabilitatea financiară a firmei pe termen mediu sau lung și care pot determina neplata la timp a obligațiilor asumate.
Principalele documente pe baza cărora banca va determina riscul financiar al clientului sunt următoarele:
- situațiile financiare încheiate la finalul exercițiului financiar anterior (bilanț și cont de profit și pierdere);
- situațiile financiare încheiate în ultimele luni (balanțele de verificare);
- autorizații speciale privind desfășurarea activității, dacă este cazul.
4. Determinarea riscului comercial
Riscul comercial cuantifică incertitudinea ce poate să apară la încasarea de către client a facturilor emise partenerilor săi de afaceri, dar și depășirea termenelor de plată în cazul obligațiilor asumate față de furnizorii săi.
Atunci când solicitantul de credit își achită cu întârziere mare obligațiile asumate de plată, banca va presupune că acest comportament este determinat de o dificultate financiară și își va lua măsuri de precauție.
De asemenea, încasarea cu întârziere mare a facturilor emise sugerează o instabilitate financiară ce trebuie luată în calcul de către bancă.
5. Riscul de garanție
Acest risc este determinat de schimbarea anumitor factori ce pot determina valorificarea de către bancă cu dificultate a bunurilor aduse în garanție de către client.
Astfel, pentru fiecare tip de bunuri aduse în garanție, banca va estima un risc diferit, în funcție de lichiditatea acestora:
- siguranță maximă prezintă scrisorile de garanție emise de alte bănci, biletele la ordin avalizate de bănci, depozite bancare în lei sau valută, garanțiile emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijocii;
- siguranță medie prezintă ipotecile asupra clădirilor cu destinație industrială (fabrici sau ateliere), spații comerciale, terenuri amplasate în intravilanul unor orașe mari sau stațiuni turistice;
- siguranță scăzută: terenuri agricole, terenuri amplasate în intravilanul unor comune sau orașe mici, spații cu destinație rezidențială, stocuri de produse agroalimentare.
Monitorizarea riscului de creditare se va realiza continuu după asumarea riscului și până la expirarea sau rezilierea contractului de credit încheiat de cele două părți.
6. Riscul managerial
Riscul managerial este determinat de analiza calității echipei de conducere a societății și de experiența persoanelor cu funcții de conducere.
7. Riscul de senzitivitate
Pentru investițiile pe termen mediu și lung (la agenți economici și persoane fizice), în analiza și evaluarea riscului de credit se face și o analiză de senzitivitate ce ia în calcul modificarea pe termen mediu sau lung a anumitor variabile:
- creșterea prețului materiilor prime;
- creșterea costului echipamentului (între momentul elaborării proiectului și achiziționarea acestuia);
- creșterea salariilor;
- cresterea valorii investiției pe parcursul realizării acesteia;
- majorarea costurilor de producție;
- neatingerea capacității de producție proiectată (se menține la un anumit procent din total);
- prelungirea nejustificată a duratei de execuție față de prevederile proiectului.
În funcție de aceste date, banca va determina nu doar suma maximă ce poate fi acordată solicitantului de credit, ci și riscul maxim de credit pe care banca și-l poate asuma în relația cu un singur client.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru sprijinirea antreprenorilor care intenționează să lanseze sau să conducă o afacere. Toate materialele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)