Între 2013 şi 2015, pe aeroportul din Otopeni nu a fost făcută nicio investiţie, deşi au fost alocate bugete de până la 268 de milioane de lei. Informaţiile apar într-un raport finalizat în octombrie anul trecut. Documentul ar fi ajuns la ministrul Tranporturilor de la acea vreme, Felix Stroe, dar nu a fost făcut public.
Raportul a fost întocmit de Corpul de control al primului-ministru în perioada ianuarie 2013-octombrie 2017, a fost finalizat în aceeași lună a anului trecut şi prezentat ministrului Felix Stroe. Ce probleme au fost găsite la Aeroportul Otopeni: în perioada 2013-2015 nu a fost realizată nicio investiţie în infrastructura aeroportuară deşi pentru fiecare an din această perioadă au fost prevăzute în BVC sume cuprinse între 201,5 mil. lei şi 267,9 mil.lei; în perioada 2016-august 2017 CNAB SA a realizat doar un procent de 0,03%, respectiv 0,16% din investiţiile în infrastructura aeroportuară; Radu Liviu a încasat între iulie 2013 şi iunie 2014 bani atât pentru funcţia de director general, cât şi pentru cea de membru în Consiliul de Administraţie. Suma încasată peste limita legală: 396.561 lei; septembrie 2015 - septembrie 2016 - 27 de programe de formare profesională derulate prin societatea OK Service Corporation, cât în ultimii aproape 6 ani la un loc; Ion Trocaru, şeful corpului de control din MT a fost timp de 3 luni şi membru în comitetul asocierii în participaţiune dintre CNAB şi Millenium Pro Design, calitate din care a obţinut 18.004 lei etc.
Cum reacționează cei care își studiază dosarele de la Securitate
Au trecut 28 de ani de la căderea comunismului, iar românii încă mai sunt curioşi dacă cineva i-a turnat pe ei sau pe apropiaţi la temuta Securitate. Merg să verifice asta la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Cam 4-5 persoane intră zilnic în arhivă. Mulţi sunt rudele celor care au fost urmăriţi sau condamnaţi politic în perioada comunistă. De-a lungul vremii, unii au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au aflat că au fost turnaţi chiar de cei pe care îi iubeau cel mai mult.
„Unii nu ştiu ce s-a întâmplat, unii au murit în închisoarea comunistă şi vin copiii, nepoţii să afle ce s-a întâmplat cu ei, nu ştiu mai nimic de ei, uitaţi, aici mandat de arestare”. Un consilier CNSAS răsfoiește un dosar și povestește cine sunt cei care vin să consulte arhivele fostei Securități.
În jur de 3.000 de vizite au loc anual la sala de studiu din cadrul Arhivelor Securităţii. Mulţi sunt cercetători, care lucrează cot la cot cu cei care îşi consultă propriul dosar sau pe cel al rudelor. Printre ei sunt, însă, şi foşti colaboratori ai Securităţii care acum se feresc să dea ochii cu presa. Andreea Opriş vine de cinci ani la sala de studiu şi a observat de-a lungul timpului reacţiile celor care au aflat că au fost turnaţi.
„Stări de tristeţe, chiar de plâns. Am asistat la un moment dat la o izbucnire în plâns. Descopereau persoane care le turnaseră dintre prietenii foarte apropiaţi. Alţii erau amuzaţi de cât de distorsionate puteau fi informaţiile care existau într-o conversaţie prietenească şi apoi transmisă către Securitate”, povestește Andreea Opriș.
Unii au descoperit că au fost turnaţi chiar de cei cu care au ales să îşi împartă viaţa. Aşa a aflat un pensionar că a fost trădat de propria soţie.
Imaginea care va rămâne în istorie. Racheta lui Elon Musk a ajuns în spațiu
Compania SpaceX a înregistrat, marţi, un succes istoric, după ce a reuşit să lanseze racheta Falcon Heavy, considerată cea mai puternică din lume, la bordul căreia se află un automobil ce îi aparţine directorului Elon Musk.
Racheta Falcon Heavy, care are o putere de tracţiune de 2.500 de tone, echivalentul a 18 aeronave Boeing 747 la acceleraţie maximă, a fost lansată de pe platforma Kennedy Space Center din Florida, la ora 8:45 GMT (22:45, ora României).
Potrivit express.co.uk, racheta este de două ori mai puternică decât orice altă rachetă care a fost creată vreodată şi poate transporta până la 140.000 de kilograme de marfă. Cele trei propulsoare s-au reîntors cu succes pe Pământ.
Directorul Elon Musk a postat mai multe imagini din interiorul rachetei, confirmând că la bordul acesteia se află automobilul său Tesla, de care este ataşat un manechin, îmbrăcat în costum de astronaut.
Comentarii articol (0)