În loc să primească câte un voucher de vacanță anul acesta, pentru polițiști, militari, funcționarii publici cu statut special din administrația penitenciară și personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională se vor deconta vacanțele din România, în limita sumei de 1.450 de lei. Chestiunea e prevăzută de Legea nr. 80/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 90/2017, act publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 276 din 28 martie 2018 și în vigoare de sâmbătă.
"(...) în anul 2018, pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, se decontează serviciile turistice prestate de unități aflate pe teritoriul României, efectuate în perioada concediului de odihnă, în limita valorică prevăzută la art.1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 (adică 1.450 de lei - n.red.)", scrie, mai exact, în legea publicată ieri.
Ca bani, nu vorbim de o diferență față de ceilalți bugetari. Aceștia au dreptul de a primi anul acesta câte un voucher de vacanță, în limita a câte 1.450 de lei/bugetar, aspect prevăzut deja de OUG nr. 90/2017 și care nu se vrea modificat (despre acordarea voucherelor de vacanță în 2018 puteți citi aici).
Apoi, dacă prin OUG nr. 90/2017 s-a introdus expres dreptul militarilor de a beneficia și ei de concediul paternal, așa cum prevede Legea nr. 210/1999, parlamentarii au decis să extindă acest beneficiu și pentru polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională.
Notă: Despre acordarea concediului paternal în România puteți afla mai multe de aici.
În fine, în același act normativ se mai regăsește și o mărire salarială: civilii ce lucrează în instituțiile de spectacole/concerte din subordinea instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională (e vorba de cei care nu au beneficiat de măriri prin OUG nr. 2/2017) vor beneficia de salarii brute cu 20% mai mari, de la data intrării în vigoare a acestui proiect (Senatul votase pentru acordarea lor de la 1 ianuarie, dar deputații au spus că ar fi o problemă de aplicare a legii pentru situațiile trecute, inadmisibilă).
Dacă tot suntem aici, ar trebui menționat un alt proiect legislativ relevant pentru polițiști și militari, care a trecut recent de Parlament și va ajunge la promulgare: e vorba despre înlocuirea ajutorului de chirie (pentru cei care au dreptul la el) cu sume de bani pentru plata ratelor la creditele imobiliare pe care le fac acești angajați.