Avertismente tot mai grave ale economiștilor: „Festivalul s-a terminat”
Românii au cheltuit cu 7% mai mult în magazine în 2017. Şi nu pentru că au cumpărat mai mult, ci pentru că preţurile au crescut în ultimul an, arată un studiu. Iar analiştii avertizează că această creştere economică implicită, bazată pe consum nu este sănătoasă şi că lipsa de investiţii poate dezechilibra economia.
În 2017, aproape 20% din PIB-ul ţării a fost folosit pentru mărirea pensiilor şi a salariilor. A crescut astfel puterea de cumpărare, iar asta s-a reflectat în vânzările magazinelor. Produsele pentru curăţenie conduc în top, cu o creştere de 10% a sumelor plătite. În clasamentul cheltuielilor urmează lactatele, alimentele ambalate și băuturile, cu un avans de peste 7%.
„E o dinamică a vânzărilor prin prisma prețurilor, dar și valoric prin faptul că românul, o dată ce a avut un venit mai mare, nu neapărat a consumat mai mult ci de calitate mai bună, adică a cumpărat bunurile mai scumpe, multe din ele venit import”, afirmă Cristian Păun, economist.
Însă, specialiştii spun că o economie bazată doar pe consum nu poate rezista pe termen lung.
Prețurile la imobiliare vor continua să crească și în 2018
Dinamismul pieţei imobiliare din România va continua şi în 2018. Oraşele regionale vor fi noi motoare de creştere.
România a înregistrat un an 2017 foarte bun din punct de vedere al pieţei imobiliare, în contextul unei creşteri economice care a depăşit performanţele celorlalte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), iar dinamismul pieţei va continua şi pe parcursul anului 2018, fiind dublat de noi cereri şi tendinţe în Capitală şi mai ales în marile oraşe regionale din ţară, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, informează News.ro.
Economia românească a crescut anul trecut cu 7%, faţă de 2016, cel mai mare avans din 2008 până în prezent, arată primele estimări publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
”Principalul factor care susţinut consumul a fost creşterea salariilor, venită ca urmare a măsurilor luate de guvern şi a încordării pieţei muncii, care credem că se va dovedi a fi sustenabilă prin prisma diferenţei mai mari dintre productivitate şi costul forţei de muncă din România faţă de ţările din regiune”, se arată în raport.
Legea nu mai apără de defrișări ariile protejate. Reacția Greenpeace
O alianță politică ad-hoc formată în Senat între toate partidele politice, excepție făcând USR, a votat joi un proiect legislativ care permite defrișarea pădurilor pentru sisteme de utilități publice, indiferent de amplasarea acestor păduri în zone cu protecție strictă. Propunerea a venit de la un politician care are 13 terenuri pe Valea Prahovei.
Propunerea votată în plenul Senatului ”va da liber defrișărilor în ultimele păduri virgine ale României și Europei”, afirmă Greenpeace România într-o postare pe un site de socializare.
”Coincidență sau nu, inițiatorul proiectului legislativ (modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, înregistrată ca Legea 52/2018) este vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul PSD Emanoil Savin, fostul primar al Bușteniului în perioada 2004 – 2016, care deține, alături de soția sa, 13 terenuri pe Valea Prahovei, conform declarației de avere”, spune Greenpeace. Organizația de mediu cere Parlamentului ”să excludă articolul care dă liber defrișărilor în pădurile virgine și cvasivirgine”.
Comentarii articol (0)