Semnal de alarmă privind creditele românilor
Dobânzi fixe şi limită pentru împrumuturi luate din bănci. Banca Naţională vrea să impună reguli ca să ne protejeze de tentaţia creditelor, într-un moment în care creşterea salariilor duce la explozia cumpărăturilor pe datorie.
Economiştii Băncii Naţionale sunt îngrijoraţi: mulţi iau credite fără să se gândească şi la riscuri pe termen lung. De aceea vor să impună o limită: rata să reprezinte cel mult jumătate din câştiguri.
„Persoanele care au cele mai reduse venituri prezintă cel mai ridicat nivel al costurilor cu locuinţa, undeva la 45 la sută din venitul disponibil fie cu chiria sau cu rata la credit”, spune Florin Dragu, şef serviciu Monitorizare Riscuri Sistemice BNR.
Ministrul Finanţelor nu este însă de acord cu limitarea creditării.
„Trebuie să lăsăm populaţia să apeleze la astfel de instrumente de creditare pentru nevoile pe care le au în derulare”, spune Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.
2018: Zece miliarde de lei doar pentru dobânzi şi comisioane
România va plăti în 2018 peste 10 miliarde de lei doar pentru dobânzi şi comisioane la datoria externă, potrivit proiecţiei serviciului datoriei publice guvernamentale efectuate de Ministerul Finanţelor.
Situaţia era valabilă înaintea ultimei luni din 2017 dar, între timp, obligaţiile ar fi putut creşte în baza altor sume împrumutate, potrivit cursdeguvernare.ro.
Raportat la valoarea de 924 miliarde lei a PIB avansată de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul în curs, asta înseamnă că vom achita cel puţin 1,17% din PIB ca urmare a unei datorii acumulate de statul român cifrate undeva în jur de 38% din PIB.
Altfel spus, avem de plată un „comision” de 3% doar pentru păstrarea datoriei publice la acelaşi nivel.
Cât va costa cârpirea drumurilor după ieșirea din iarnă. Termen optimist de finalizare a lucrărilor
Se termină cu zăpada şi începe peticirea drumurilor. Autorităţile promit cârpirea lor până în aprilie, când temperaturile vor permite începerea unor lucrări mai serioase. Anul acesta se vor face reparaţii la drumuri şi autostrăzi de jumătate de miliard de lei. Ciuruite sunt şi multe străzi din Capitală. Cârpirea gropilor nu este suficientă, se plâng mii de bucureşteni care locuiesc pe străzi care nu au văzut niciodată asfaltul.
Şoferii care circulă pe centura Capitalei trebuie să fie cu ochii în asfalt dacă vor să nu ajungă cu maşina în service. Şoseaua s-a umplut de gropi.
Şi nu este singurul drum care a ieşit ciuruit din iarnă. Un filmuleţ postat pe Facebook cu centura Călimăneşti dă fiori oricărui şofer. Gropile sunt atât de multe încât asfaltul pare excepţia.
Cratere au apărut şi pe autostrada spre Piteşti, unde o echipă de la Drumuri le dădea speranţe şoferilor că ar putea scăpa de ele. Intimidaţi de camera de filmat au lăsat treaba pe jumătate neterminată. I-am reîntâlnit, însă, ceva mai încolo astupând cu acelaşi spor alte gropi.
Comentarii articol (0)