Estimare: ROBOR va crește cu 1% - 1,5%
ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, va creşte la 3 - 3,5% în perioada următoare, având în vedere că inflaţia pentru luna februarie a ajuns la 4,7%, a declarat, joi, Iancu Guda, services director Coface România şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
ROBOR la trei luni se află, joi, la valoarea de 2,03%, potrivit site-ului Băncii Naţionale a României. Prezent la un eveniment pe tema soluţiilor de recuperare a creanţelor, mesajul lui Guda către antreprenori a fost să nu investească în timpul unei creşteri economice accelerate, deoarece, inevitabil, urmează decăderea.
"Este o problemă în această perioadă de creştere accelerată şi anume: te uiţi în jur şi vezi creşteri, ceea ce îţi poate induce planificarea unei strategii optimiste, investeşti când activele sunt supraevaluate, dobânzile sunt la un nivel ridicat, pentru că în general politica monetară încearcă să stabilizeze, să tempereze creşterea economică mult peste potenţial, pentru a suprima presiunile inflaţioniste. Piaţa este în creştere, investiţiile sunt scumpe, efectul de turmă înseamnă că mulţi investesc în acelaşi timp odată cu tine, dar nu eşti conştient de asta. Crezi că doar tu ai observat oportunitatea dintr-un sector? Profiturile mari sunt vizibile şi mulţi ştiu. Iar tu crezi că gândeşti un plan de afaceri pe cererea actuală, care crezi că va creşte, dar ghici ce? Şi oferta va creşte, pentru că şi alţii se înfiinţează odată cu tine. Şi ce te aşteaptă? Te aşteaptă încetiniri şi recesiune", a arătat el.
Fost vice-guvernator BNR: De unde va veni viitoarea criză
Următoarea criză ar putea veni fie de la datoriile substanţiale care există, fie dintr-o spargere a unei bule bursiere, spune Cristian Popa, fost vice-guvernator BNR.
Partea proastă e că necesarul anual de finanţare al României e de 9% din PIB, a adăugat joi acesta, potrivit Hotnews.ro.
"Fără să pretind că ştiu cum sau de unde se va întâmpla următoarea criză, cred că cel mai plauzibil scenariu este o corecţie brutală, fie pornită din datoriile substanţiale care există acum, fie din supraevaluarea preţurilor capitalului, cu două consecinţe: una pe clase de active- o plecare a capitalurilor din statele emergente- iar România să fie lovită printr-o combinaţie de depreciere, simultan cu o creştere a costului capitalului nu doar pentru Stat ci şi pentru mediul de afaceri. Aici trebuie să facem fată dar ,atenţie, necesarul de finanţare al României la nivel anual e de 8-9% din PIB, ceea ce nu e deloc puţin. Pentru ca atunci când creşte major aversiunea la risc, capacitatea de a împrumuta la costuri pe care le poţi suporta funcţional la buget la nivelul statului devine foarte limitată", a explicat joi Cristian Popa, fost viceguvernator BNR, invitat la Romanian Business Leaders Summit.
Companiile de stat, obligate să participe la licitațiile publice
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un memorandum care cuprinde o serie de măsuri ce vizează societățile cu capital integral sau majoritar de stat. În esență, companiile vor fi obligate să participe la licitațiile publice organizate de instituțiile și autoritățile finanțate din bani publici.
Potrivit ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, memorandumul va duce la „creșterea competitivității companiilor deținute majoritar sau integral de stat, prin intermediul procedurilor de achiziție publică”.
Mai întâi se va întocmi o listă completă a operatorilor economici cu capital integral sau majoritar de stat, pe domenii, subdomenii și activități autorizate prin statut. Apoi, printr-un ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, se va stabili obligația pentru autoritățile contractante de a transmite o invitație de participare la agenții economici din listă, în concordanță cu domeniul de activitate. Al treilea pas îl constituie mandatarea reprezentanților statului în consiliile de administrație și în adunările generale ale acționarilor pentru a „hotărî cu privire la obligativitatea operatorilor economici de a transmite oferte și de a participa la procedurile de achiziții publice organizate de autoritățile contractante de la care au primit invitații”.
Comentarii articol (0)