Analizele de risc se efectuează de experţi în evaluare înscrişi în Registrului Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică (RNERSF), conform Instrucțiunii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 9/2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităţilor.
Potrivit acestor instrucțiuni, expertul în evaluare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- este cetăţean român sau deţine cetăţenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European;
- deţine competenţe profesionale atestate pentru ocupaţia de evaluator de risc la securitatea fizică;
- nu are antecedente penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie (prin urmare, trebuie dus un cazier judiciar).
Practic, cel care îndeplinește toate aceste condiții, depune la Inspectoratul General de Poliție dosarul său pentru a fi înscris ca expert în Registru. Pe site-ul Poliției Române aflăm și ce trebuie să conțină dosarul: cererea de înregistrare în RNERSF, copia certificatului de absolvire a cursului pentru ocupaţia evaluator de risc la securitate fizică (cod COR 242115), inclusiv anexa la certificat (suplimentul descriptiv), copia actului de identitate și cazierul judiciar (copiile trebuie certificate pentru conformitate).
"Persoana care nu îndeplineşte condiţiile de înregistrare sau a prezentat documentaţia incompletă, este informată printr-o adresă de răspuns la adresa de domiciliu, cu privire la motivele pentru care cererea de înregistrare în R.N.E.R.S.F. nu poate fi soluţionată favorabil. Persoana interesată, care nu a îndeplinit condiţiile de înscriere, are posibilitatea depunerii unui nou dosar de înregistrare în R.N.E.R.S.F., căruia i se va atribui un nou număr de înregistrare", informează Poliția Română.
Activitatea de evaluator poate fi prestată apoi atât în cadrul unei firme, cât și ca persoană fizică autorizată, în lege neexistând opreliști în acest sens.
Cursurile prin care se pot obține competențele necesare pot fi urmate la orice entitate care a dobândit dreptul de a ține astfel de cursuri, conform legii. Totuși, ele nu pot fi urmate de oricine. Standardul ocupațional privind evaluatorul de risc la securitate fizică, astfel cum e pus la dispoziție de Autoritatea Națională pentru Calificări, ne arată că se poate înscrie la un curs de evaluator cel care are măcar studii de licență (adică a obținut diploma de licență).
Cerințe speciale pentru a face cursul de evaluator
Cel care vrea să devină evaluator trebuie să aibă competenţe și cunoştinţe pentru ocupaţiile specifice domeniului securităţii obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor, în domeniul securităţii mecano-fizice, sistemelor de securitate la efracţie, monitorizarea sistemelor de alarmă şi serviciilor de pază, potrivit standardului.
La capitolul studiilor necesare, standardul ocupațional prevede ca solicitantul să aibă măcar un certificat pentru una dintre următoarele ocupații specifice: șef obiectiv servicii de securitate, manager de securitate, proiectant de sisteme de securitate, inginer sisteme de securitate, consultant de securitate, tehnician de sisteme de detecție, supraveghere video, control acces, șef formație de pază și ordine, inspector de securitate.
"Mai pot fi admise documente eliberate de instituţii din sistemul de aparare naţională care să ateste că au absolvit cursuri specifice securităţii obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor desfăşurate în unităţile proprii de învăţământ", mai scrie în standardul ocupațional pentru evaluatorul de risc.
Același standard mai prevede și experiența practică minimă de trei ani, dobândită după intrarea în vigoare a Legii nr. 333/2003 (adică din iulie 2003). "Dovada experienţei se face cu adeverinţe în original, eliberate de angajatori sau I.T.M., care atestă perioadele de activitate şi funcţia deţinuta în cadrul societăţilor specializate în domeniul pazei şi/sau a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, a instituţiilor care desfăşoară activităţi de ordine publică şi siguranţă naţională sau în structurile de securitate proprii unităţilor economice", se precizează în standard.
În fine, cel care vrea să se înscrie la un curs trebuie să fie apt din punct de vedere medical și psihologic și să fie lipsit, desigur, de antecedente penale pentru infracțiuni comise cu intenție.
La ora actuală, Registrul cuprinde 1852 de evaluatori de risc la securitatea fizică (ultima actualizare fiind pe 2 februarie 2018).
Comentarii articol (0)