Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a lansat în data de 27 decembrie 2018 cea de-a doua ediție a programului Start-up Nation, depunerile fiind posibile pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Astfel, până în data de 12 februarie, zece mii de antreprenori vor fi selectați pentru a semna acordurile de finanțare prin intermediul cărora vor primi până la 200.000 de lei / proiect.
Spre deosebire de prima ediție, programul Start-up Nation 2018-2019 va beneficia de un buget total de două miliarde de lei, în creștere față de sesiunea anterioară, atunci când bugetul a fost de 1,7 miliarde de lei. Prin urmare, prin implementarea programului se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de maxim zece mii de beneficiari.
Totuși, cea de-a doua sesiune a adus și câteva modificări față de ediția precedentă, conform ghidului solicitantului. În cadrul sesiunii din acest an, aplicanții care nu au primit ajutor financiar nerambursabil în cadrul sesiunii din 2017 pot aplica pentru finanțare în cadrul sesiunii ce se va încheia în 12 februarie 2019.
În același timp, asociatul sau acționarul care a primit finanțare printr-o societate aplicantă la program în 2017 nu mai poate aplica pentru finanțare în cursul acestei ediții
Societățile comerciale nou-înființate pot depune proiecte
În cadrul acestui program, sunt eligibile societățile înființate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.
Cu toate acestea, în urma modificărilor fiscale intervenite la începutul anului trecut, societățile cu răspundere limitată debutante (SRL-D) și-au pierdut principala facilitate fiscală, aceea a scutirii angajatorului de la plata contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS).
Societățile astfel înființate pot solicita sprijin financiar nerambursabil pentru un singur cod CAEN, respectiv pentru o sigură activitate economică, chiar dacă în actul constitutiv sunt menționate mai multe activități.
Societatea aplicantă trebuie să fie înființată de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă întreprindere mică sau mijlocie care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pe care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.
Ajutorul financiar nerambursabil poate acoperi toată valoarea investiției
Prin intermediul programului Start-ul Nation 2018, solicitanții pot cere decontarea în întregime a cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără a depăși, însă, 200.000 de lei. Atunci când această valoare este depășită, solicitantul va suporta în întregime diferența din fonduri proprii.
Iată ce tipuri de cheltuieli pot fi decontate prin intermediul acestui program:
- echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT tehnică de calcul tip PC, inclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurării activităţii;
- spaţii de lucru, inclusiv spații mobile de lucru, precum containere metalice;
- mijloace de transport: autoturisme, autoutilitare, biciclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor;
- mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale;
- sisteme care utilizează surse regenerabile de energie;
- salariile, utilitățile (energie electrica, gaze, salubritate, abonament telefon si internet) și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru;
- realizarea unei pagini web pentru prezentarea activității, dar și promovarea activităţii și a serviciilor sau produselor în limita a 4.000 de lei;
- cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale, dar fără a depăși bugetul de 1.000 de lei;
- taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA;
- consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului program şi implementarea proiectului. La fel ca și anul trecut, consultanța este eligibilă până la cel mult 8.000 de lei;
- software-uri necesare desfăşurării activităţii, dar nu mai mult de 60.000 de lei;
- cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate.
Reguli specifice privind cheltuielile eligibile
În planul de afaceri on-line trebuie justificată fiecare cheltuială în vederea demonstrării necesităţii acesteia în desfăşurarea activităţilor pentru care se accesează finanţarea.
Cheltuielile efectuate de către operatorul economic trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților/subactivităților care sunt necesare desfăşurării activităţilor codului CAEN.
La fel ca și anul trecut, autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul programului cu justificarea necesității achiziționării acestora în planul de afaceri, în valoare eligibilă de maxim 36.000 lei și maxim un autoturism / beneficiar. De la aceată regulă sunt exceptate autoutilitarele, precum și autoturismele achiziționate în cadrul unor activități de școli de șoferi, taximetrie sau rent-a-car.
Cheltuielile privind avize sau alte taxe (cu excepția TVA nedeductibil), timbru verde, ambalajul, transportul, punerea în funcţiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziţionate, nu sunt eligibile.
Activele achiziţionate, mijloace fixe sau obiecte de inventar, trebuie să fie noi (cu excepția spațiilor), iar pentru acestea este interzisă amortizarea accelerată.
Nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand şi cele care au constituit obiectul unei subvenţionări/finanţări nerambursabile din alte surse.
Alte clarificări privind derularea programului
Având în vedere faptul că în sesiunea anterioară mai mulți beneficiari au avut anumite achiziții respinse, schema de minimis din acest an oferă o serie de lămuriri suplimentare.
În categoria echipamentelor sunt incluse și următoarele achiziții:
- echipamentele pentru locurile de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță;
- drone;
- telefoane mobile și tablete.
Telefoanele și tabletele sunt considerate, în cadrul actualei sesiuni a programului Start-up Nation, cheltuieli neeligibile.
În categoria spațiilor sunt incluse corturile pentru organizare evenimente și baloanele presostatice, acestea fiind, astfel, cheltuieli eligibile.
Solicitanții care vor să acceseze fonduri nerambursabile pentru realizarea de programe software la comandă în baza codului CAEN 6201 nu vor putea deconta cheltuielile privind realizarea de pagini web și promovarea online a paginii web pe alte site-uri.
Totodată, pentru codul CAEN 6201 nu sunt eligible software-uri necesare desfăşurării activităţii (software-uri la comandă) pentru care se solicită finanţare inclusiv licenţe.
Atenție! Programul de finanțare a fost lansat în data de 27 decembrie 2018 la ora 10.00. Depunerea cererilor de finanțare este posibilă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, ultima zi de înregistrare a proiectelor fiind 12 februarie 2019, ora 20.00.