Ghidul solicitantului aferent sesiunii ce se va deschide în curând pentru programul Start-up Nation a fost publicat în dezbatere publică la finalul lunii martie, alături de alte cinci programe de finanțare din fonduri naționale. Prin urmare, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) va anunța sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în perioada următoare.
Până când sesiunea va fi efectiv lansată, antreprenorii pot pregăti propriile planuri de afaceri, iar primul pas, așa cum arătam într-un articol anterior, ar fi identificarea ideii de afaceri.
După ce săptămâna trecută au fost prezentate cinci idei de afaceri din sfera producției de bunuri, astăzi vom discuta despre industriile creative, acestea având șanse foarte mari de a primi finanțare în sesiunea din acest an.
Indiferent de afacerea aleasă, ajutorul financiar nerambursabil maxim este de 200.000 de lei, fără a fi necesară o contribuție proprie din partea antreprenorului pentru valoarea eligibilă a proiectului. Banii acordați prin acest program de finanțare pot fi utilizați pentru achiziția de utilaje, echipamente, softuri, dar și pentru acoperirea, pentru o durată de cel mult 12 luni, a unor cheltuieli operaționale, precum salariile, contribuțiile sociale, utilitățile sau chiria spațiului în care se va desfășura activitatea.
1. Locuri de joacă pentru copii
În marile orașe, locurile de joacă destinate copiilor nu lipsesc, fiind întâlnite în număr mare mai ales în incinta centrelor comerciale. Totuși, locurile de joacă sunt în număr mic sau lipsesc în orașele mai mici.
O afacere făcută în acest domeniu de activitate ar trebui să pornească de la o estimare a numărului de copii aflați în zona în care locul de joacă va funcționa. În cazul în care numărul acestora este suficient, afacerea poate avea succes pe termen lung.
Programul Start-up Nation 2018 acordă o finanțare nerambursabilă de 200.000 de lei pentru achiziția dotărilor ce vor fi folosite în cadrul locului de joacă, însă și alte cheltuieli pot fi acoperite prin intermediul acestei finanțări:
- decontarea chiriei pentru o perioadă de cel mult 12 luni;
- decontarea salariilor și a contribuțiilor sociale pentru aceeași perioadă de 12 luni de la semnarea acordului de finanțare;
- decontarea utilităților (în special a cheltuielilor cu energia electrică) pentru aceeași perioadă de timp.
Din continuarea acestui articol poți citi informații suplimentare despre alte patru idei de afaceri cu șanse de a primi finanțare nerambursabilă în cursul acestui an:
- organizarea de cursuri și evenimente;
- înființarea unui studio foto;
- oferirea de servicii de cadastru și topografie;
- înființarea unei săli de fitness.
2. Organizarea de cursuri și evenimente
Tot în sfera industriilor creative se încadrează și organizarea de cursuri sau alte evenimente pentru adulți sau copii, în sistem clasic sau online.
Șansele de finanțare pe care o astfel de afacere le va avea în 2018 sunt ridicate, însă peste 50% din investiție trebuie să cuprindă achiziția de echipamente, inclusiv echipamentele IT, dar și aplicațiile software necesare pentru desfășurarea activității proiectului.
În cazul în care nu vor fi utilizați toți banii pentru aceste achiziții, bugetul investiției poate cuprinde, la fel ca și în exemplul anterior, decontarea cheltuielilor cu salariile sau chiria spațiului în care activitatea se va desfășura.
În cazul unei astfel de afaceri este utilă crearea unui site de prezentare web și includerea unui buget de promovare a afacerii în mediul online. Trebuie reținut faptul că, în acest caz, ambele cheltuieli trebuie să se încadreze într-un prag maxim de 8.000 de lei, inclusiv TVA.
3. Înființarea unui studio foto
Fotografii amatori sau profesioniști își pot achiziționa, prin intermediul programului Start-up Nation 2018, camerele foto și dotările necesare pentru înființarea unui studio fotografic.
Indiferent care va fi declarat locul de implementare al proiectului, activitățile fotografice sunt servicii ce se pot presta indiferent de locație, oferindu-i antreprenorului o libertate maximă în desfășurarea activității proprii.
Echipamentele sunt necesare, însă nu sunt în niciun caz suficiente pentru reușita acestei afaceri. Spre deosebire de alte domenii de activitate, un fotograf trebuie să investească constant bani în promovarea online a serviciilor oferite, ajungând mai ușor în atenția celor care au nevoie de servicii fotografice.
4. Servicii de cadastru și topografie
Serviciile de cadastru și topografie sunt solicitate de către instituții publice, firmele private, dar și de către persoanele fizice, fiind absolut necesare înaintea demarării unor noi investiții.
Serviciile de cadastru și topografie se adresează unei piețe geografice locale, având în vedere faptul că beneficiarii acestora apelează la prestatori din orașul sau zona lor de reședință. Prin urmare, într-o astfel de afacere, nu este relevantă concurența existentă la nivel național.
Investiția necesară pentru prestarea unor servicii de cadastru și topografie conține, în cea mai mare parte, echipamente și soluții software. Ele vor fi alese în funcție de gama de servicii pe care firma își propune să le ofere.
Pentru implementarea în bune condiții a unui proiect în acest domeniu de activitate este necesară și achiziționarea unui mijloc de transport auto, necesar pentru transportarea echipamentelor pe teren. În cazul în care antreprenorul optează pentru achiziționarea unui autoturism, trebuie evidențiat faptul că limita maximă pe care finanțatorul o va deconta este de 36.000 de lei, inclusiv TVA. Cu toate acestea, în cazul în care se va alege achiziționarea unei autoutilitare, nu este prevăzută o limită maximă.
5. Înființarea unei săli de fitness
Oamenii conștientizează din ce în ce mai mult importanța unui stil de viață sănătos, în care mișacarea constantă joacă un rol deosebit de important.
În Statele Unite ale Americii, una din patru persoane are abonament la o sală de fitness, în timp ce în România raportul este de 1 la 20. Prin urmare, potențialul de creștere al pieței serviciilor de fitness este încă foarte ridicat pentru anii următori, iar investiția în înființarea unei săli de fitness poate fi justificată.
În cazul unei astfel de afaceri, elementul cheie îl reprezintă amplasarea sălii în apropierea unei zone cu un număr mare de persoane, în special persoane active, tinere.
Cea mai importantă investiție va fi realizată în echipamentele de fitness necesare dotării sălii, însă o astfel de afacere necesită și alte investiții importante, așa cum ar fi chiria spațiului necesar, plata salariilor și a contribuțiilor sociale pentru o durată de cel puțin șase luni de zile, precum și bugetul de promovare al afacerii.
Lista completă a activităților din sfera industriilor creative va fi publicată de către MMACA în perioada imediat următoare, urmând ca și sesiunea de depunere a cererilor de finanțare să demareze în curând. Până atunci, antreprenorii interesați de demararea unei noi afaceri pot parcurge, în perioada următoare, pașii necesari realizării unui proiect.