Avans de 20% pentru o casă. Orașul din România în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult
Preţurile apartamentelor din România au crescut, în medie, cu 5,6% în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele Eurostat. Constanţa conduce în topul scumpirilor de pe piaţa imobiliară, cu un avans de 20%. Iar o explicaţie a fenomentului este dată de majorarea preţurilor materialelor de construcţii.
Oferta dezvoltatorilor imobiliari sau a proprietarilor de case este în permanenţă corelată cu interesul din piaţă. Pe măsură ce creditarea s-a relaxat şi oamenii au avut mai uşor acces la bani, a crescut rapid cererea de locuinţe. Odată cu cererea, au crescut şi preţurile.
Locuinţele din Capitală s-au scumpit în medie cu 9 procente. Cele mai mari creșteri le avem în sectorul 2 - un avans de 11,7 la sută. Urmează sectorul 1 din Capitală. Aici avem o creștere de 11 procente. În sectorul 3 apartamentele și casele costă mai mult cu 9 la sută . La polul opus este sectorul 4 cu un avans de 2 procente.
Cea mai mare inflație din ultimii cinci ani. Ce înseamnă și cine e de vină?
Inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. A ajuns la 5% faţă de perioada similară a anului trecut, iar efectele ei sunt resimţite de toţi românii. Alimentele, gazele, carburanţii şi transportul s-au scumpit. Cheltuim mai mulţi bani pe aceleaşi produse, iar creşterile salariale sunt anulate de evoluţia economiei. Consecinţele vor fi noi creşteri ale dobânzilor la credite şi scăderea puterii de cumpărare.
Zahărul şi ouăle sunt singurele două categorii de produse care s-au ieftinit faţă de luna decembrie a anului trecut. Cât despre scumpiri, cele mai importante au fost în cazul citricelor care s-au apropiat de o creştere de 12 procente, urmate în acest top de fructele proaspete şi de cartofi.
Nu doar alimentele s-au scumpit. Gazele naturale costă cu aproape 6% mai mult decât în decembrie, iar transporturile cu peste 3 procente.
Din iunie 2013 nu am mai avut o inflaţie atât de mare. În 2015 şi 2016 inflaţia a fost chiar negativă, iar acum a ajuns iarăşi la 5 procente.
Suprataxele SUA la oțel. CE: De ce am fost exceptați?
Încă nu e clar ce vor Statele Unite în schimbul exceptării permanente a Uniunii Europene de la tarifele la importurile de oţel şi aluminiu, spune comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.
În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Ulterior, Casa Albă a anunţat suspendarea tarifelor până la 1 mai 2018 pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continuă, informează Reuters, potrivit Agerpres.ro.
După 1 mai, preşedintele SUA va anunţa ce state vor fi exceptate permanent. "Încă avem îndoieli", a declarat Malmstrom, în timpul vizitei la Copenhaga, adăugând că nu a primit niciun nou termen limită, însă are în mod regulat discuţii pe această temă cu secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross.
Comentarii articol (0)