Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2018 privind modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 a apărut în Monitorul Oficial în data de 23 aprilie, intrând în vigoare în aceeaşi zi.
Una dintre modificările principale introduse prin actul normativ menţionat mai sus vizează înscrierea provizorie a dreptului de proprietate în favoarea persoanelor îndreptățite. De acum, „înscrierea provizorie se face în baza procesului-verbal de punere în posesie și a hotărârii comisiei județene de fond funciar privind validarea dreptului de proprietate, emise în condițiile legii, iar intabularea dreptului de proprietate urmează a se efectua ulterior în condițiile legii”.
Această prevedere nou introdusă este o excepţie de la vechea reglementare, care nu conţinea nicio menţiune referitoare la procesul-verbal de punere în posesie. În lipsa unui astfel de proces-verbal, dacă o persoană nu putea prezenta alte documente din care să rezultate calitatea sa de proprietar, posesor sau detentor precar, dreptul de proprietate urma să se înscrie provizoriu în favoarea unităţii administrativ-teritoriale (de exemplu, în favoarea primăriei).
De asemenea, înscrierea provizorie a dreptului de proprietate – în baza procesului-verbal de punere în posesie – nu impune persoanei îndreptăţite obligaţia de a prezenta documentaţia aferentă intabulării, ce constă în identificarea imobilului în planul cadastral, actul de proprietate şi certificatul prin care se atestă că imobilul este înregistrat în evidențele fiscale sau, după caz, în registrul agricol. Concret, pentru înscrierea provizorie a dreptului de proprietate, este necesar doar procesul-verbal de punere în posesie.
În plus, OUG nr. 31/2018 aduce şi completări în ceea ce priveşte prima înregistrare în CF în cazul succesiunii şi al partajului. Începând de marţi, „prima înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară se poate realiza și în baza certificatului de moștenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii, a actului de partaj voluntar încheiat în formă autentică sau a actului de partaj judiciar, indiferent de data acestora, precum și a documentației cadastrale”.
Aşadar, datorită acestei completări, un moştenitor va putea înregistra în CF un imobil dobândit în urma dezbaterii succesorale, fără a fi condiţionat de data deschiderii succesiunii. De asemenea, ca urmare a unui partaj, voluntar sau judiciar, o persoană va putea înscrie în CF dreptul său de proprietate, indiferent de data la care a fost deschis partajul.
Vechea reglementare permitea înregistrarea în CF în baza certificatului de moştenitor sau a actului de partaj, însă nu conţinea nicio menţiune cu privire la data deschiderii succesiunii sau a partajului.
CF este un registru public din România, care cuprinde evidența imobilelor aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice din fiecare localitate. De regulă, în CF se înscriu dreptul de proprietate, litigiile judiciare în legătură cu imobilul, somaţiile etc.
Comentarii articol (5)