Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România a fost înregistrată joi la Senat pentru dezbatere. Pentru a se aplica, documentul trebuie adoptat de Parlament.
Singura modificare propusă prin proiect este introducerea unei noi excepții de la obținerea avizului de angajare pentru străinii aduși să lucreze în România. Mai exact, avizul nu va mai fi necesar la încadrarea în muncă a străinilor de etnie română care sunt cetățeni ai statelor în care există comunități românești semnificative (Moldova, Ucraina, Serbia, Albania etc.).
Totuși, excepția de la obținerea avizului de angajare va fi valabilă numai dacă străinii sunt aduși să lucreze maximum un an în România. Inițiatorii proiectului de lege spun că simplificarea ar fi binevenită în condițiile în care procedura obținerii avizului de angajare este complicată.
Din continuarea articolului poți afla mai multe informații despre avizul de angajare necesar la încadrarea în muncă a străinilor.
Alte excepții de la obținerea avizului de angajare există, spre exemplu, pentru străinii care au drept de ședere pe termen lung în România, străinii care au drept de ședere temporară pentru studii sau străinii care au acces liber pe piața muncii din România în baza tratatelor încheiate cu alte state.
Avizul de angajare este, conform OG nr. 25/2014, un document oficial eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări. Acesta atestă dreptul unui angajator de a încadra în muncă un străin.
Avizul de angajare este eliberat dacă firma care-l solicită îndeplinește anumite condiții generale și anumite condiții speciale. De exemplu, printre condiții se numără lipsa datoriilor la stat pe ultimul trimestru înainte de solicitarea avizului sau desfășurarea de activități compatibile cu funcția pentru care se dorește angajarea unui lucrător străin.
Printre actele necesare la obținerea avizului de angajare se numără copia documentului de trecere a frontierei al străinului, fotografii ale străinului, fișa postului pentru locul de muncă vacant sau documentele prin care angajatorul dovedește îndeplinirea condițiilor generale și speciale.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.