Este vorba de o Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Aceasta a trecut tacit de Senat în noiembrie 2018, însă a fost respinsă azi la Camera Deputaților. Asta înseamnă că documentul nu va ajunge să se aplice.
Băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri libere, așa cum erau ele descrise în document, ar fi urmat să fie accizate.
„(...) băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri libere reprezintă orice băuturi răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de cel puțin 5 grame per 100 mililitri de produs. Sunt incluse atât băuturile care se pot consuma direct, cât și cele care se diluează pentru consum, precum și sucurile de fructe sau legume care au zaharuri libere adăugate care împreună cu zaharurile intrinseci depășesc limita de mai sus”, era explicat în proiect.
Totuși, ar fi existat și sucuri care să nu fie accizate. Mai precis, pe lista scutirilor s-ar fi regăsit sucurile de fructe fără adaos de zaharuri, sucurile produse pe loc din fructe/legume și servite fără să fie îmbuteliate, dar și sucurile fabricate de persoanele fizice pentru consum în familie.
Referitor la acciză în sine, propunerea legislativă prevedea că băuturile răcoritoare ar fi fost taxate cu 70 de lei pe hectolitru (adică 100 de litri) dacă au un conținut de zaharuri libere între 5-8g/100ml de produs și cu 100 de lei pe hectolitru dacă au un conținut de zaharuri libere de peste 8g/100ml de produs. Practic, asta înseamnă că sucurile cu un conținut de zaharuri libere sub 5g/100ml de produs nu urmau să fie accizate.
Pe deasupra, ar fi urmat să se plătească și unele contribuții pentru cheltuielile de sănătate. Concret, companiile care produc, importă sau achiziționează intracomunitar sucuri cu mult zahăr ar fi contribuit cu 56 de lei pe hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zaharuri libere între 5-8g/100ml de produs sau cu 80 de lei pe hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zaharuri libere de peste 8g/100ml de produs.
Totodată, firmele care au încasări din publicitatea pentru sucurile cu mult zahăr ar fi datorat o contribuție de 12% din încasări, după deducerea TVA-ului.
Inițiatorii proiectului au lămurit că zaharurile libere sunt monozaharidele (glucoză, fructoză, galactoză), dizaharidele (sucroză, lactoză, maltoză sau trehaloză) și zaharurile intrinseci ale sucurilor de fructe/legume de cel puțin 5g/100ml de produs. Aceștia spuneau că numeroase studii arată o legătură directă între consumul de sucuri cu mult zahăr și diabet sau cancer.
Accizarea băuturilor răcoritoare cu mult zahăr ar fi adus la bugetul statului sume considerabile (aproximativ 300 de milioane de euro), estimau parlamentarii. În prezent, băuturile alcoolice și țigările sunt accizate, potrivit Codului fiscal, însă nu se face nicio referire la sucurile cu zahăr.
Accizele reprezintă taxe speciale ce sunt percepute de stat, în mod direct sau indirect, pentru consumul anumitor produse dăunătoare sănătății.
Atenție! Proiectul nu va ajunge să se aplice. Din moment ce a fost respins de camera decizională, acesta și-a încetat definitiv parcursul legislativ.
Comentarii articol (0)