Rata anuală a inflației a urcat la 5,2%, cel mai mare nivel din ultimii 5 ani
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5%, în creştere faţă de februarie, când a fost 4,72%, şi faţă de ianuarie, când a fost 4,32%.
În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,83%.
Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în aprilie, la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) şi gaze naturale (10,19%).
Care este partea negativă a salariilor mari pe care le primesc IT-iştii
Industria IT din România este al doilea mare contributor la creșterea economică a țării. Statisticile arată că până în 2025, acest sector va depăși 10% din produsul intern brut. Totul este posibil datorită calității specialiștilor autohtoni și a investițiilor străine care au impulsionat dezvoltarea pieței. Această temă a fost dezbătută vineri, la Oradea, în cadrul unei conferințe academice internaționale.
Potrivit statisticilor prezentate la Oradea, în cadrul conferinței despre "Viitorul și beneficiile informaticii românești", IT-ul este, încă din 2015, al doilea domeniu, după comerț, din punct de vedere al contribuţiei la Produsul Intern Brut al României.
Alexandru Timiș, director de afaceri publice: "Ne dorim ca industria să crească, iar pe agenda noastră ne dorim o creștere de peste 10% din PIB. România are toate ingredientele pentru a atinge această creștere."
Dar pentru aceasta e nevoie de susţinere din partea autorităţilor, spun cei implicaţi în domeniul IT.
Trăim să muncim sau muncim să trăim? Ce ne spune istoria economiei
Trăim să muncim sau muncim să trăim? Depinde de mulţi factori cum ne raportăm în această dilemă filosofico-economică ce trimite, în fapt, către nivelul puterii de cumpărare: ce îţi asiguri cu banii munciţi. Un răspuns este sigur, totuşi - trăim în cea mai bună perioadă în care să munceşti, dacă ne uităm la tot ce am avut în trecut. Avem o istorie care ne arată o evoluţie a avuţiei. Un studiu al Centrului de Creștere și Dezvoltare Groningen ne arată cum s-a transformat economia de-a lungul timpului. De la agricultură, principala ramură a economiei, până în era robotizării. Totul exprimat la valoarea banilor din ziua de astăzi.
Potrivit cercetătorilor, în vremea lui Octavian, primul împărat al Romei, produsul intern brut pe cap de locuitor varia, în funcţie de provincie, între 973 de dolari şi puţin peste 1.500, echivalentul în banii de astăzi. Este o dovadă că atunci existau inegalități mari în dezvoltarea economică, iar două milenii mai târziu, unele țări sunt încă blocate la aceste niveluri, poate chiar mai mici.
Totuși, în cea mai mare parte a lumii, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut dramatic, în special în ultimele două secole.
Franța este cel mai bun exemplu. În anul 1, PIB-ul pe cap de locuitor în provincia romană Galia era puţin peste 1000 de dolari - și acolo a rămas pe tot parcursul Evului Mediu.
Comentarii articol (0)