Incertitudine asupra pilonului II de pensii
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România nu a primit niciun document cu privire la Pilonul II de pensii şi nici nu există un dialog legat de soarta pensiilor private. În sprijinul sistemului sar acum și investitorii străini, care spun că acea contribuție actuală, de 3,5 la sută, trebuie să crească, nu să scadă sau să dispară.
Poziţia Consiliului Investitorilor Străini vine la numai o săptămână de la apariţia în spaţiul public a unor informaţii privind o nouă diminuare a contribuţiilor la fondul de pensii administrat privat. În acest context, reprezentanţii companiilor străine se declară îngrijoraţi în legătură cu posibilele modificări ale sistemului de pensii şi de lipsa de transparenţă a autorităţilor.
Ei mai arată că, pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător pentru viitorii pensionari, contribuţia la Pilonul II nu trebuie redusă, ci ar trebui să crească din nou spre 6 la sută.
Adrian Vasilescu: Puseul inflaționist putea fi evitat. Au apărut multe surprize
Titlu de neinvidiat pentru România! Suntem pe primul loc la creşterea preţurilor, în toate cele 28 de state din Uniunea Europeană. Avem o inflație de 3 ori mai mare decât media UE.
În luna aprilie am înregistrat o inflaţie de 4,3%, potrivit Eurostat. După noi urmează Slovacia, cu o rată de 3% și Estonia, cu 2,8%.
Am ajuns aici după un cumul de factori. Creșteri ale prețurilor administrate, cum ar fi la utilități, apoi creșterile de salarii care au încurajat consumul.
Prețurile la gaze şi energie electrică alaturi de cele de la combustibili au început să crească încă din toamna anului trecut. Iar efectele se simt în continuare, pentru că au generat scumpiri în tot lanțul economic. Însă, au fost luate măsuri, de la Banca Națională, au crescut dobânzile - este cel mai puternic obstacol în calea inflației.
Tot de la BNR aflăm că inflația se va tempera, ținta de final de an este 3,6%, ceea ce înseamnă că avem acum un vârf al scumpirilor, apoi vom vedea căderi. Însă, până atunci dăm mai mulți bani pe aceleași produse.
Salariile din industria de apărare, acordate indiferent de comenzi
Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care se vor putea acorda banii necesari pentru menţinerea personalului specializat din industria de apărare.
"În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează legea 232/2016 privind industria naţională de apărare (...) E o măsură care corectează anumite deficienţe în legea industriei de apărare adoptată în anul 2016, în sensul că se procedează la simplificarea procedurii de autorizare şi înscriere în registru a operatorilor economici care au capacităţile pentru apărare în industrie", a anunţat, miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, informează Agerpres.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, este vorba de banii care se alocă pentru menţinerea personalului specializat din industria de apărare.
Comentarii articol (0)