Turcia se apropie vertiginos de o criză valutară
Turcia se apropie vertiginos de o criză valutară: lira este în cădere liberă. Moneda naţională a Turciei a suferit cea mai abruptă devalorizare din ultimii aproape 10 ani.
Analiştii sunt de părere că decidenţii politicii monetare din Turcia trebuie să acţioneze acum, dar e puţin probabil să se întâmple. Banca centrală ţine încă dobânzile jos şi există suspiciunea că instituţia acţionează la comandă politică, motiv pentru care investitorii şi-au pierdut încrederea. Turcia se confruntă cu ieșiri masive de capitaluri, care fac ravagii.
Lira a fost împinsă şi mai jos şi de anunţul preşedintelui Recep Taiyp Erdogan, care spunea recent că, dacă va câştiga alegerile de luna viitoare, de pe 24 iunie, se va implica activ în politica monetară a ţării. Dar se pare că o face deja.
De ce băncile au început să angajeze foști soldați și spioni
Foști spioni cibernetici ai guvernului, ofițeri de poliție și chiar soldați care au luptat în Irak și Afganistan domină acum rangurile de vârf ale echipelor de securitate ale băncilor. Ei și-au adus la noile locuri de muncă instrumentele și tehnicile folosite pentru apărarea națională - tehnici militare de luptă, hub-uri de inteligență modelate pe cele folosite în combaterea terorismului, dar și analiști specializați în amenințarea online, care monitorizează cele mai întunecate colțuri ale internetului. Foștii soldați care până acum protejau țara de teroriști au trecut la un nou inamic - infractorul cibernetic.
Epoca internetului în care trăim este pe cât de eficientă, pe atât de periculoasă. Securitatea cibernetică a devenit la nivel mondial cea mai mare frică şi preocuparea numărul 1 în rândul companiilor financiare, eclipsând chiar şi probleme precum economia. Pentru a reuşi să lupte împotriva hoţilor cibernetici, băncile au început să adopte acum chiar şi tactici militare.
Avertismente şi critici transmise României azi, de la Bruxelles, într-o analiză a situaţiei economice şi politice din ţara noastră. Comisia Europeană a publicat recomandările specifice fiecărei ţări pentru 2018. E vorba despre analiza anuală a politicilor naționale, care vine la pachet cu o serie de recomandări pentru Guvern. În raport sunt câteva mențiuni și la adresa justiției, pentru că există totuși o legătură între buna funcționare a justiției, statul de drept și mersul economiei.
E un limbaj mai dur decât în anii anteriori cu privire la situaţia justiţiei şi a luptei anticorupţie. Asta pentru că Bruxellesul spune că reforma judiciară şi lupta anticorupţie din România sunt extrem de relevante pentru ce se întâmplă cu mediul economic din ţara noastră. În acest sens, Comisia atenţionează că evenimentele din ultimul an au pus sub semnul întrebării progresele făcute de România în reformarea sistemului său judiciar şi în combaterea corupţiei la nivel înalt.
Un alt avertisment spune că independenţa justiţiei e pusă sub semnul întrebării şi că instituţiile din acest sistem se confruntă cu presiuni, lucru valabil şi pentru legile responsabile de lupta împotriva corupţiei.
Comentarii articol (0)