Legea nr. 98/2018 privind achizițiile publice a fost modificată luni prin intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 45/2018, iar una dintre principalele modificări vizează atribuirea contractelor de achiziții firmelor cu datorii la stat.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre vechiul și noul prag de datorii în funcție de care o firmă este respinsă la atribuirea contractelor de achiziții publice.
Concret, începând de luni, o companie nu este exclusă din procedura de atribuire atunci când cuantumul impozitelor, taxelor şi contribuţiilor la bugetul general consolidat datorate şi restante este mai mic de 10.000 de lei.
Înainte de intrarea în vigoare a OUG nr. 45/2018, operatorii economici nu puteau fi excluși din procedura de atribuire atunci când suma impozitelor, a contribuțiilor și a taxelor datorate la bugetul general consolidat îndeplinea una din următoarele condiții:
- era mai mică de 4.000 lei;
- era mai mare de 4.000 lei şi mai mică de 5% din totalul impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate de operatorul economic la cea mai recentă dată scadentă a acestora.
O altă modificare a sistemului de achiziții publice adusă prin intermediul OUG nr. 45/2018 vizează introducerea unui prag valoric special în cazul consiliilor județene, a consiliilor locale, precum și a instituțiilor publice aflate în subordinea acestora.