Pe lângă o prelungire cu o lună a termenului de depunere a notificării pentru restructurare (noul termen: 31 octombrie 2019), OUG nr. 67/2019, publicată joi în Monitorul Oficial, mai adaugă la Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 (așa-zisa Ordonanță a Amnistiei) și o derogare de la condițiile prevăzute în Legea nr. 98/2016 și Legea nr. 99/2016 privind achizițiile, care permit excluderea din procedurile de atribuire a firmelor cunoscute cu datorii restante la stat.
Mai exact, potrivit ordonanței, firmele care au depus notificarea pentru restructurarea financiară de la primul capitol din Ordonața 6 până la 31 octombrie nu vor fi excluse din procedurile de atribuire. Firma va depune o copie a notificării depuse la Fisc la autoritatea contractantă pentru de demonstra acest lucru.
Totuși, suspendarea interdicției de a participa la o procedură de achiziție se aplică doar până când se aprobă de către Fisc cererea de restructurare, până când se respinge aceasta sau până pe 8 februarie 2020 (în cazul în care cererea nu a mai fost depusă de contribuabil). De ce? Mecanismul de accesare a acestei restructurări financiare presupune mai întâi o notificare de intenție, cu termen la finele lui octombrie și, mai apoi, cu termen în februarie, depunerea unei cereri și a unui plan de restructurare plus testul creditorului prudent privat.
E de așteptat ca nu toți cei care au depus notificarea să mai depună și cererea dacă nu a reușit să facă un plan de restructurare, tot așa cum e de așteptat să existe și cereri respinse.
În plus, faptul că o firmă intră în această restructurare nu înseamnă că va și ieși din ea cu succes, adică se va redresa și-și va plăti toate datoriile la stat. Astfel, autoritatea contractantă din procedura de achiziție va putea să se folosească din nou de lege pentru a cere excluderea din procedură a firmei cu restanțe la stat.
Așa cum punctam într-un alt material, condițiile mecanismului de restructurare financiară pus la dispoziția marilor datornici ai statului fac greu de imaginat în practică prea multe companii private care să se încadreze. Restructurarea din Ordonanța 6, un colac de salvare al Finanțelor pentru cei cu datorii de peste un milion de lei restante la finele anului trecut, presupune asumarea (dacă e posibil, fezabil) unui plan întocmit de specialiști pe o perioadă de câțiva ani care să ducă la achitarea unui procent destul de mare din datoriile la stat, cu posibilitatea unor anulări de datorii bugetare.