Oamenii de afaceri avertizează. Scenariu legat de ultimul program cu finanţare de la stat
Statul vrea să garanteze 80% din creditele românilor care vor să investească în educaţia lor, în sănătate, forma fizică sau... imagine. Un program cu un buget de un miliard de lei a fost anunţat de Guvern. Condiţia e ca solicitanţii să fie studenţi sau, dacă nu au un loc de muncă, să urmeze cursuri de recalificare. În replică, reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM-urilor spun că e nevoie de condiţii stricte pentru acordarea creditelor, altfel ne-am putea trezi că beneficiarii încasează banii, urmează cursuri de specializare apoi pleacă să muncească în străinătate.
Peste opt milioane de români ar putea lua credite bancare cu dobândă zero. 80% din sumă ar urma să fie garantată de stat. Asociaţiile oamenilor de afaceri atrag atenţia că programul guvernului i-ar putea ajuta pe tineri să meargă să muncească în străinătate. Deja 3,4 milioane de români sunt plecaţi din ţară.
Florin Jianu - preşedintele CNIPMMR: „Dacă contractele nu vor fi foarte clare şi să legi banii şi creditele date de obligativitatea ca beneficiarul să rămână în ţară o perioadă de timp cu siguranţă sunt bani aruncaţi de statul român, investiţi în nişte oameni care vor produce beneficii pentru alte economii”.
Ministrul Mediului propune programul „Rabla pentru electrocasnice”
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, propune un program Rabla pentru electrocasnice, argumentând că cetăţenii vor să scape de produsele vechi, însă nu ştiu unde să le ducă. Gavrilescu a precizat că „se simte nevoia” unui astfel de proiect.
„Acum o săptămână a avut loc o întâlnire la Ministerul Mediului cu cei mai mari producători de electrocasnice din România, cu care am purtat discuţii despre cum să începem să repornim motoarele pentru marea debarasare şi nu numai, chiar să creăm un program ,,Rabla pentru electrocasnice’’ pentru că românul doreşte să scape de ele, dar nu ştie la ora actuală unde să se ducă. Îi este greu să se ducă cu el la colţul străzii, dar un program integrat, un program larg la care să participe şi importatorii, se simte nevoia. Plus că trebuie şi noi să ne aliniem la tot ce înseamnă utilaj şi aparatură care să nu polueze”, a declarat marţi Graţiela Gavrilescu, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit News.ro.
Când vor ajunge primele autobuze noi în București. Anunțul Gabrielei Firea
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a semnat, marţi, contractul pentru cele 400 de autobuze Euro 6 care vor fi livrate de către compania turcă Otokar Otomotiv. Ea a anunțat că până la sfârşitul acestui an vor fi aduse la Bucureşti primele 100 de autobuze, iar până la sfârşitul anului 2019 vor veni şi celelalte 300.
„După o licitaţie care a durat extrem de mult, aproape doi ani, am semnat astăzi contractul pentru achiziţionarea a 400 de autobuze Euro 6. Autobuzele sunt primele care vor înnoi parcul auto al RATB, în condiţiile în care autobuzele regiei sunt depăşite ca uzură morală şi fizică”, a spus Firea, după ce a semnat cu Serdar Gorguc, general manager Otokar Otomotiv, contractul pentru achiziţia celor 400 de autobuze.
Ea a spus că până la sfârşitul acestui an vor ajunge la Bucureşti primele 100 din cele 400 de autobuze.
Comentarii articol (1)