Biletele de avion se vor scumpi, avertizează companiile aeriene
Biletele de avion sunt pe cale să se scumpească, atrag atenţia companiile aeriene. Este efectul creşterii preţurilor la combustibili, care apasă puternic pe profiturile operatorilor aerieni, drept urmare acestia vor percepe taxe mai mari pentru călătorii. La noi deja tarifele de călătorie au urcat puternic, urmare a cererii în creştere. Acum mai e o rundă de efecte.
Biletele de avion sunt pe cale să se scumpească, atrag atenţia companiile aeriene citate de CNN. Este efectul creşterii preţurilor la combustibili, care apasă puternic pe profiturile operatorilor aerieni, drept urmare acestea vor percepe taxe mai mari pentru călătorii.
Preţul petrolului a crescut în acest an cu până la 12 procente, iar cotaţia de la Londra se învârte în jurul a 75 de dolari pe baril. Chiar dacă este într-o uşoară scădere faţă de maximul de 80 de dolari, efectele s-au simţit puternic în industria aeriană.
Euro testează din nou pragul de 4.66 lei
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,6564 lei/euro, în creştere cu 0,11% faţă de nivelul atins miercuri.
Miercuri, euro a scăzut la 4,6513 lei. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,9535 lei la 3,9379 lei, potrivit News.ro.
Cursul francului elveţian a crescut de la 4,0075 lei la 4,0128 lei. Preţul gramului de aur a scăzut de la 164,6495 lei la 164,4251 lei.
Aproape 400 de orașe nu respectă prevederile de tratare a apelor uzate
Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE a Consiliului) în zone urbane mari (şi anume aglomerări urbane).
După aderarea României la UE, marilor aglomerări urbane ar fi trebuit să le fi fost asigurată colectarea corespunzătoare a apelor urbane reziduale până la 31 decembrie 2013 şi tratarea lor corespunzătoare până la 31 decembrie 2015, potrivit unui comunicat al forului comunitar, informează Agerpres.ro.
Cu toate acestea, conform celor mai recente date furnizate de autorităţile române, 189 de mari aglomerări urbane nu sunt încă în conformitate cu obligaţiile de colectare a apelor urbane reziduale în temeiul legislaţiei UE, iar 198 de aglomerări urbane de mari dimensiuni nu respectă obligaţiile de tratare. Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, cazurile pot fi trimise Curţii de Justiţie a UE.
Comentarii articol (0)