Rosé-ul ia naștere atunci când pielița strugurilor roșii ating fermentația pentru o perioadă foarte scurtă de timp. În timp ce unele vinuri roșii sunt lăsate la fermentat săptămâni întregi cu pielița strugurelui, vinurile rosé sunt lăsate pentru doar câteva ore.
Vinificatorul (sau Oenologul, cum i se mai spune) are control deplin asupra culorii vinului, și îndepărtează pielița strugurelui roșu (care este și sursa pigmentului roșu la vin) atunci când vinul ajunge la culoarea perfectă. Așa cum îți poți imagina, aproape orice strugure de vin roșu (de la Cabernet Sauvignon până la Sirah) poate fi folosit în crearea vinului Rosé, chiar dacă sunt câteva stiluri comune și câteva soiuri tipice de strugure din care este de preferat să se facă rosé-ul.
Principalele arome dintr-un vin rosé sunt: fructele roșii, tente florale, citrice, pepene, cu o aromă plăcută verde crocantă pe finisaj similar cu țelină sau rubarbă. Bineînțeles, în funcție de tipul de strugure din care este făcut rosé-ul variază și gustul acestuia.
De exemplu, un vin Rosé vinificat în sec din Shiraz, Merlot și Pinot Noir (cel din imaginea din stânga, sus), fiind cupaj, diferă la gust de un vin rosé vinificat doar din Merlot (cel din imaginea din dreapta, sus). La ambele vinuri din imaginile prezentate a lucrat același oenolog, însă strugurele din care a rezultat rosé-ul este diferit, îngrijirea recoltei de struguri este diferită, și stilul de vinificare este diferit. Prin urmare, reies și arome diferite ale celor două rosé-uri.
Primul are tente de cireșe negre și mure cu gust bine conturat de fructe pârguite. Aciditatea proaspătă și revigorantă, ce îi conferă un final lung și plăcut și fermentația la temperaturi scăzute aduce vinului un plus de arome fructate.
Al doilea rosé (cel din dreapta), fiind și dintr-o cultură de struguri organică (adică plantația din care acel vin a rezultat este de origine controlată, atestată legal bio de o firmă din Austria, netratată cu pesticide împotriva atacatorilor, plantația fiind monitorizată de controale de calitate permanent), este de o culoare rosé mai închisă, având o aromă proaspătă de fructe estivale și un gust intens ce persistă agreabil, dar este mai puțin aromat decât primul.
Comentarii articol (0)