Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre impozitul și contribuțiile datorate pentru veniturile din chirii, cum se aplică procentele de 10% la aceste dări și ce greșeală trebuie evitată la stabilirea contribuției la sănătate.
Veniturile din chirii pe anul 2018 se estimează prin declarația fiscală unică, dar se pot plăti dările fiscale aferente până la 15 martie 2019 -- chiar și în mai multe tranșe, nu toți banii deodată (cine plătește mai devreme primește reduceri la dările fiscale, detaliate aici). O noutate pentru cei care plăteau impozite și contribuții până acum este că, începând cu veniturile acestui an, trebuie să-și calculeze singuri impozitul și contribuțiile la pensii.
Așadar, obținerea veniturilor din chirii conduce la obligația de a plăti impozit pentru acestea, în cuantum de 10%. Totuși, cota de 10% nu se aplică la venitul înscris în contract, adică la brut, ci la acest venit brut din care se scade o cotă forfetară de 40% din acesta (venitul net, impozabil, la care se aplică impozitul de 10% este venitul brut, din contract, minus 40%).
La partea de contribuții, pentru veniturile din chirii se datorează doar contribuțiile la sănătate, dar nu oricum, ci în funcție de cât de mari sunt aceste venituri obținute din chirii (și poate chiar și alte venituri suplimentare, de exemplu, din drepturi de autor, sau ceva dividende).
Dacă venitul net (calculat ca brut minus 40%) estimat pentru 2018 depășește 22.800 de lei, atunci o să apară și obligația de a plăti contribuția la sănătate în cuantum de 10%.
Aici, expertul contabil Luiza Daneliuc, din cadrul Smart Tax Advisers, atrage atenția asupra unei greșeli ce trebuie evitată când se calculează contribuțiile la sănătate: cota de 10% la sănătate nu se aplică la venitul brut, din contract, ci la plafonul de 22.800 de lei. "Nu uitați ce reprezintă acest plafon de 22.800 de lei -- salariul minim de 1.900 de lei înmulțit cu 12 luni. Atunci când se schimbă salariul minim, se schimbă și plafonul acesta", mai punctează Luiza Daneliuc.
Atenție! Nu se datorează contribuție la pensie pentru veniturile din chirii.
În fine, expertul contabil mai atrage atenția și asupra faptului că salariații care obțin venituri din chirii nu sunt scutiți de la plata contribuției la sănătate pentru aceste venituri, chiar dacă din salariul lor mai ajunge o contribuție la sănătate.