ICCJ: 26.400 de cereri de interceptare în nouă ani
Apar noi date pe tema interceptărilor făcute în România în ultimii ani. Curtea supremă a dezvăluit, astăzi, câte cereri de supraveghere a unor persoane, pentru motive care țin de securitatea națională, a aprobat sau a respins în ultimii nouă ani. Este vorba de peste 26 de mii de solicitări de ascultare sau de prelungire a unor autorizații, din care doar două au fost respinse.
Datele instanței supreme se referă la perioada ianuarie 2009 – mai 2018,iar în acestă perioadă au fost cerute la ICCJ aprobări în baza Legii securității naționale, în 25.445 de situații. Pentru perioada 2009-2013, datele defalcate furnizate de curtea supremă vizează cel puțin 3.000 de astfel de solicitări în fiecare an. Pentru perioada 2014-mai 2018, datele arată o ușoară descreștere – între 2.000 și 3.000 de solicitări pe an. Au fost și solicitări respinse – una în 2015, una în primele luni ale acestui an.
Înalta Curte nu poate furniza date referitoare la numărul de persoane supravegheate în baza Legii securității naționale, ci doar numărul de solicitări.
Mașinile cu volan pe dreapta, în vizorul autorităților. Care este motivul
Deși sunt la originea multor accidente rutiere, circulația mașinilor cu volan pe dreapta este greu de interzis. Aceasta deoarece Curtea European de Justiție vede interzicerea acestora drept o amenințare la libera circulație.
Consiliului Interministerial de Siguranță Rutieră din cadrul ARR a avut o întâlnire în data de 6 iunie 2018 cu reprezentanţii RAR, APIA, ASF şi cei ai Direcţiei Poliţia Circulaţiei din cadrul Poliţiei Române, informează economica.net.
Tema principală a fost promovarea unui eventual proiect de lege care să interzică circulaţia maşinilor cu volan pe dreapta în România, sau/şi identificarea unor soluţii care să conducă la diminuarea numărului accidentelor produse de acestea pe teritorul ţării. În ultimul an, numărul acestora a crescut alarmant.
Exproprieri cu scandal. Nici 50 de bani pe metru pătrat
Traseul retelei de gaze BRUA a creat un adevărat scadal. Sute de oameni din Gorj sunt revoltaţi şi ameninţă cu procese după ce au aflat câţi bani vor primi pentru că terenurile lor vor fi traversate de reţea. Nici 50 de bani pe metrul pătrat ca indemnizaţie pe toată perioada lucrărilor.
„Vine de aici din vie conducta. După ce face prăpăd aici trece prin livezile astea, exact pe mijloc, stânga, dreapta, demolează tot”, spune Victor Gîrniţă, expropriat.
Victor Gîrniţă are 67 de ani şi se regăseşte pe lista localnicilor din Schela afectaţi de conducta de gaze care va alimenta patru ţări. Ca să poată trece conducta pe terenul său, trebuie să scoată câteva sute de pomi fructiferi. Mare i-a fost dezamăgirea când a fost înştiinţat de Transgaz câţi bani va primi pentru că va face lucrări pe terenurile sale.
„Avem aici 182 de metri pătraţi cu suma de 31 de lei”, spune el. Adică mai puţin de 20 de bani pentru fiecare metru pătrat de teren. În medie, indemnizaţia propusă de Transgaz este de până la 40 de bani pe metru pătrat.
Comentarii articol (0)