Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre situația celor care obțin venituri din drepturi de autor în mod independent și despre situația celor care obțin veniturile dependent, dintr-unul sau mai multe contracte.
Înainte de toate, trebuie să reamintim că cele două contribuții sunt datorate numai de către cei care obțin din drepturi de proprietate intelectuală (cumulate, eventual, și cu alte venituri independente, dar niciodată cumulate cu cele din salarii) venituri peste plafonul de 22.800 de lei (12 salarii minime brute). Dacă plafonul nu se atinge în 2018, nici obligația de a plăti aceste contribuții nu există -- dar se pot plăti voluntar, tot prin declarația unică.
De asemenea, dacă tot suntem aici, iată ce categorii nu datorează aceste contribuții indiferent de plafonul respectiv:
- nu datorează CAS pentru veniturile din proprietate intelectuală, potrivit Codului fiscal: cei care sunt asigurați în sisteme proprii (ca avocații, de exemplu), cei care obțin pensii/salarii, cei care obțin astfel de venituri ca moștenitori de drepturi de proprietate intelectuală;
- nu datorează CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală, potrivit Codului fiscal: cei care sunt salariați ori pensionari.
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală cu reținere la sursă
Există o singură situație în care cei care obțin venituri din drepturi de autor cu reținere la sursă vor fi obligați să depună declarația unică și să achite contribuțiile prin aceasta: aceea în care, adunând veniturile nete din contractele pe care le are, contribuabilul constată că depășește pragul de 22.800 de lei, per total, dar nu-l depășește strict pe unul dintre contracte, adică la vreunul dintre plătitori.
La sănătate, baza de calcul lunară pentru contribuția datorată este una fixă, potrivit Codului: 10% din 22.800 de lei. La pensii însă, e venitul ales de contribuabil, dar care nu va putea fi mai mic de 22.800 de lei -- lunar, se va datora 25% din venitul ales de acesta, care va putea fi și mai mare de pragul respectiv.
Cei care constată că depășesc plafonul la vreunul dintre cei care-i plătesc veniturile din drepturi de autor pe bază de contract trebuie să-l anunțe că trebuie să-i rețină și plătească contribuțiile respective, dar nu au obligații privind declarația unică (poate doar dacă obțin alt fel de venituri independente).
Obținerea veniturile din drepturi de autor independent
Cei care își stabilesc veniturile în sistem real ori forfetar trebuie oricum să se folosească de declarația unică pentru a estima veniturile pe 2018, având de plătit impozitul pe veniturile respective. Obligația de a plăti contribuțiile apare, așa cum spuneam mai sus, dacă ei constată că trec de plafonul respectiv cu veniturile independente pe care le obțin și dacă nu sunt iertați din start de plata lor.
Întocmai ca în situația celor cu reținere la sursă, baza de calcul la CAS este aceeași (venitul ales, dar nu mai mic de 22.800 de lei), iar procentul e tot 25%. La fel și în cazul CASS: baza de calcul este fixă (12 salarii minime brute), iar cota e de 10%.
Notă: Pentru exemple de situații practice referitoare la dările fiscale pentru veniturile din drepturi de autor, explicate de un expert contabil, aici.