Micii fermieri din România ajung să-şi vândă produsele pe site-urile de anunţuri
România oferă încă un paradox: deşi este ţara cu cel mai mare număr de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, majoritatea au suprafeţe mici, astfel că nu sunt rentabile. Cele peste 3 milioane de ferme din ţară produc doar 3,4% din valoarea totală înregistrată la nivelul Uniunii, arată ultimele datele Eurostat. Aceasta indică faptul că fărâmiţarea terenurilor face ca agricultura să nu fie profitabilă.
De mai bine de 15 ani, Florin Purda se ocupă cu agricultura. Bărbatul cultivă grâu, orz şi porumb pe aproximativ 5 hectare. La o suprafaţă atât mică și producţia este pe măsură: 3500 de kilograme de grâu sau cinci tone de porumb la hectar. Și cum costurile cu întreţinerea culturilor se ridică, anual, la câteva mii de lei, profitul este foarte mic.
"- Nu avem bani să susţinem culturile cu azot, cu îngrăşăminte, cu ierbicide. Nu avem preţuri, nu este desfacere, deci e greu.
- Şi de regulă cui vindeţi producţia?
- La piaţă, pe olx", spune Florin Purda.
Fermierul spune ar crește suprafaţa cultivatã, dar bugetul nu-i permite: "Aici la noi în zonă terenurile sunt destul de scumpe. Ca să iei un hectar de teren, la 4.500-5.000 de euro, nu scoţi în zeci de ani profit, adică investiţia."
Aeroportul Băneasa, redeschis în doi ani
Aeroportul Băneasa ar putea fi redeschis pentru traficul comercial de pasageri în mai puţin de doi ani, după extinderea capacităţii la 300 de persoane pe oră.
Capacitatea Aeroportului Băneasa este în acest moment de 30 de pasageri pe oră a afirmat, luni, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache, potrivit Agerpres.ro.
"Pista e una dintre cele mai moderne şi mai bune din toată regiunea aceasta a Europei. Este o pistă de asfalt, elastică, în bună stare, dar deocamdată terminalul este deschis doar pe zona de aviaţie generală - business. Urmează să se modernizeze terminalul şi celelalte trei corpuri de clădire şi odată redeschise şi acelea vom avea o capacitate care nu va fi spectaculoasă, vor fi undeva la 300 de pasageri pe oră pe flux", a declarat Valentin Iordache.
Război comercial. Europenii se pregătesc să suprataxeze produse americane
Europa înăspreşte tonul la adresa lui Donald Trump, în contextul războiului comercial dorit de liderul de la Casa Albă. Potrivit Financial Times, statele membre au identificat deja o listă de produse americane în valoare de 300 de miliarde de dolari, importuri pe care le va suprataxa dacă liderul american va lua aceleaşi măsură în cazul importurilor de maşini europene.
Suma reprezintă aproape 20% din totalul exporturilor americane către Europa în 2017. Europenii s-au pus în gardă, pentru că au învăţat cum preferă să lucreze Trump. Şi mulţi lideri sunt convinşi că acele taxe vamale de 25%, de 10 ori mai mari decât cele din prezent, cu care ameninţă Trump maşinile europene, vor fi în cele din urmă introduse.
Preşedintele american crede că Europa e la fel de rea precum China, doar că e mai mică. A spus-o zilele trecute, cu subiect şi predicat.
Europenii susţin că se încalcă regulile comerţului mondial, că se dă peste cap toată ordinea. Şi nu o spun numai cei vizaţi de taxe de salvgardare. Mulţi experţi americani susţin că protecţionismul nu va avea efectele scontante: pieţele vor fi fragmentate, iar asta înseamnă costuri mai mari, preţuri mai mari plătite chiar de cetăţenii lui Trump, pierderi de locuri de muncă.
Comentarii articol (0)