BNR: Piața imobiliară este nu departe de pragul de alertă
România nu a depăşit pragul de semnal de 6% în privinţa riscurilor de pe piaţa imobiliară, dar nu suntem foarte departe de acesta, a atenţionat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).
"Anul trecut, Comitetul European de Risc Sistemic, care este cumva tatăl tuturor comitetelor naţionale de supraveghere macroprundenţială, şi din care facem şi noi parte, a emis avertizări unui număr de opt ţări privind riscurile de pe piaţa imobiliară. Aceasta pentru că ele au depăşit mai mulţi ani la rând ritmul de creştere mediu din Europa, care este 6%. Noi am fost aproape de 6%, în ultimii doi ani. Luna mai 2018 la mai 2017 ritmul de creşterilor imobiliare a fost de 6% în Bucureşti şi de 4 şi ceva la sută în restul ţării. Nu am trecut pragul de semnal, nu suntem foarte departe de el şi sigur se corelează întotdeauna piaţa imobiliară cu accesul la finanţare pentru creditele ipotecare. Deci, este o piaţă asupra căreia trebuie să ne uităm, atât piaţa rezidenţială, cât şi cea comercială. Noi avem politici macroprudenţiale, pe unele le-am implementat deja, altele sunt în analiză, însă numai în consultare cu industria, cu sectorul bancar", a spus Voinea, potrivit Agerpres.ro.
Reportaj. Europa socială? Doar un șofer român din 20, protejat de sindicate
Doi șoferi și aceeași muncă desfășurată. Unul are contract de muncă italian, altul contract românesc. Primul câștigă cu 1.000 de euro mai mult decât al doilea.
Vânați de organele de poliție din țările în care se află, fără contribuții sociale plătite, puși de patroni să circule pe drumuri secundare pentru a nu achita taxe de autostradă. Cam aceasta este viața șoferilor români pentru transporturi internaționale care lucrează în Uniunea Europeană. Sunt 100.000 însă doar 5.000 sunt protejați de un sindicat. Mai mult, într-un reportaj Digi24.
Atenție la porumbul congelat! E alertă la nivel european, nouă oameni au murit
E alertă sanitară la nivel european după ce nouă oameni au murit infectaţi cu listeria, confirmă Autoritatea europeană pentru siguranţă alimentară, potrivit presei britanice.
ACTUALIZARE. Nu există pericol de contaminare şi în România, pentru că noi nu importam porumb procesat de firma din Ungaria care a furnizat produsele contaminate, spun autoritățile.
Victimele s-au contaminat cu periculoasa bacterie după ce au mâncat porumb congelat. În total, au fost raportate 47 de cazuri de îmbolnăvire în cinci state europene: Marea Britanie, Austria Danemarca, Finlanda şi Suedia.
Se crede că sursa contaminării este o fabrică de ambalare a porumbului din Ungaria.
Specialiştii ne sfătuiesc ca înainte de a consuma legume şi fructe congelate, fie că le folosim pentru salate sau sucuri, să le fierbem, pentru a evita contaminarea cu astfel de bacterii.
Comentarii articol (0)