Paradoxul marilor economii. Salariile au rămas în urmă
Economiile mari ale lumii traversează o perioadă paradoxală: șomajul este foarte redus, până la deficit de forţă de muncă, dar salariile nu cresc deloc sau așa cum ar trebui într-un astfel de context. Lipseşte câştigul de productivitate. În România, salariile cresc indiferent de productivitate, ceea ce ne costă - acum, prin inflație și mai târziu, prin lipsa de competitivitate.
Economiile mari ale lumii traversează o perioadă uşor paradoxală din punct de vedere al pieţei muncii: rata şomajului este extrem de scăzută, dar, totuşi, salariile stagnează. Un şomaj scăzut duce la deficit de muncă, aşadar angajatorii, de regulă, se luptă să-şi păstreze salariaţii. Acum, nu caută să-i ţină cu majorări salariale.
Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că la sfârşitul lui 2017, aproape 62% din locurile de muncă din economiile dezvoltate erau ocupate. E cel mai ridicat nivel de la criza financiară încoace. Dar creşterile salariale au avansat doar la jumătate faţă de ritmul din urmă cu 10 ani. O astfel de stagnare îi afectează, evident, pe cei cu venituri mai mici. OCDE identifică, însă, şi câteva explicaţii: creşterile de productivitate, generate de tehnologia avansată, sunt întâlnite în puţine companii. Restul au cam rămas în urmă, sunt reticente în a investi în inovare - şi atunci, dacă productivitatea e aceeaşi, la fel sunt şi salariile.
Legume congelate, retrase de la comercializare. Ar putea fi contaminate cu o bacterie periculoasă
Produsele congelate aparţinând companiei „Greenyard” au fost retrase de la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv pe cea din România, deşi nu figurează pe lista de distribuţie a legumelor congelate contaminate cu bacteria Listeria Monocytogenes şi nici nu a primit vreo notificare oficială referitoare la această alertă alimentară.
„În seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României. În ţara noastră, produsele congelate aparţinând companiei Greenyard au fost retrase de la raft. Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei”, se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri Agerpres.
Primele bănci digitale au apărut în România. Avantaje și dezavantaje
Au apărut şi în România primele bănci digitale. Oferă cam aceleaşi servicii, precum instituţiile bancare tradiţionale, dar comisioanele sunt eliminate, iar deschiderea unui cont e mult mai rapidă. Singurele dezavantaje: nu acordă, încă, împrumuturi şi nu oferă soluţii de economisire.
Emiterea unui card înseamnă economie de timp şi de bani. Totul durează doar 60 de secunde. Apoi, trebuie descărcată o aplicaţie pe telefonul mobil, introduse datele personale şi pentru autentificare este nevoie de un selfie.
Depui bani în cont şi poţi face apoi tranzacţii online sau plăţi la magazine din ţară şi străinătate.
„Produsul nostru este bazat pe tehnologie de ultimă generaţie, tu poţi bloca şi debloca un card. Noi credem într-o societate fără numerar, lumea se îndreaptă în această direcţie”, afirmă Irina Scarlat, directorul unei bănci digitale.
Comentarii articol (0)