Programul de Microindustrializare este cel mai important program de finanțare cu fonduri naționale pe care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) îl gestionează an de an. Prin intermediul acestuia, microîntreprinderile din regiunea București-Ilfov, dar și IMM-urile de pe tot cuprinsul țării pot solicita o finanțare nerambursabilă de până la 450.000 de lei, de peste două ori mai mare decât cea oferită prin intermediul Start-up Nation 2018.
Aprobarea programului de implementare prin ordin de ministru și publicarea sa în Monitorul Oficial la finalul săptămânii trecute va grăbi procesul de pregătire al documentației necesare.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre etapele pe care trebuie să le parcurgă o firmă pentru a încasa ajutorul nerambursabil acordat prin programul de Microindustrializare 2018.
Pregătirea oricărui proiect pentru obținerea unei finanțări nerambursabile presupune parcurgerea mai multor etape, iar același lucru trebuie să fie făcut și de către antreprenorii care urmăresc obținerea ajutorului de până la 100.000 de euro pe care programul de Microindustrializare îl oferă.
Cu toate că fondurile sunt importante, trebuie remarcat faptul că bugetul total al programului nu permite finanțarea unui număr semnificativ de firme, astfel că acest lucru va produce o creștere a concurenței căreia antreprenorii vor trebui să îi facă față. Prin urmare, parcurgerea etapelor prezentate în cadrul articolului de astăzi devine cu atât mai importantă:
1. Stabilirea eligibilității firmei solicitante
Înainte de pregătirea efectivă a planului de afaceri, antreprenorul, împreună cu firma de consultanță aleasă pentru parcurgerea acestor etape, trebuie să își estimeze în mod corect eligibilitatea.
Astfel, procedura de implementare aprobată la finalul săptămânii trecute, în baza căreia sesiunea din acest an va funcționa, prevede faptul că doar următoarele categorii de societăți vor putea solicita finanțarea nerambursabilă de până la 450.000 de lei:
- microîntreprinderile din regiunea București-Ilfov, adică acele firme care au cel mult nouă angajați și până la două milioane de euro cifră de afaceri;
- IMM-urile din toate regiunile țării, inclusiv București-Ilfov. În această categorie sunt incluse firmele care au între zece și 249 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 50 de milioane de euro.
În plus, programul de Microindustrializare poate fi accesat doar de către societățile care au cel puțin un an calendaristic încheiat la data deschiderii sesiunii din acest an.
Celelalte criterii de eligibilitate sunt menționate într-un articol separat, publicat recent de redacția avocatnet.ro.
2. Estimarea punctajului pe care proiectul îl va obține
Conform procedurii de implementare aprobate pentru acest an, planurile de afaceri depuse trebuie să obțină, după depunere, un punctaj de cel puțin 50 de puncte pentru a fi selectate pentru semnarea acordurilor de finanțare. Cu toate acestea, numărul mare de proiecte depuse a făcut ca niciodată un proiect cu mai puțin de 100 de puncte să fie efectiv selectat pentru finanțare.
Prin urmare, în cadrul acestei linii de finanțare sunt punctate următoarele criterii:
- numărul de angajați în cadrul societății la data depunerii proiectului;
- societatea nu a mai beneficiat de sprijin nerambursabil național în ultimii trei ani, indiferent de programul accesat;
- numărul de noi locuri de muncă ce vor fi create ca urmare a implementării proiectului;
- suportarea din fonduri proprii a unui procent mai mare de 25% din investiție, nu doar a contribuției minime de 10% cerute obligatoriu;
- utilizarea fondurilor într-un procent mai mare pentru echipamente, decât pentru alte achiziții;
- profitul înregistrat la finalul anului trecut;
- societatea care depune proiectul să fie singura afacere a solicitantului de fonduri nerambursabile.
În cazul în care criteriile enumerate mai sus nu sunt îndeplinite, punctajul acordat nu va fi cel maxim, iar șansele de finanțare vor fi extrem de reduse.
3. Îmbunătățirea șanselor de finanțare
La o privire în amănunt a criteriilor enumerate anterior vom observa faptul că sunt punctate atât aspectele deja încheiate în firmă, cât și asumarea de către beneficiar a unor obligații pentru viitor.
În cazul în care aspectele deja încheiate nu generează un punctaj maxim, este recomandat ca beneficiarul să nu mai facă demersuri pentru obținerea finanțării. Punctele pierdute la aceste criterii nu vor mai putea fi recuperate. Prin urmare, următoarele criterii ar trebui să determine renunțarea la pregătirea proiectului în continuare:
- firma are mai puțin de doi angajați la data depunerii proiectului;
- societatea a mai primit fonduri naționale în ultimii trei ani;
- firma a înregistrat pierdere la finalul anului 2017;
- antreprenorul are sau a avut și alte firme în trecut.
Astfel, dacă firma nu se regăsește în aceste patru criterii enunțate mai sus, pregătirea proiectului poate continua.
Selecția proiectelor se va realiza în funcție de punctajul obținut de fiecare societate, în ordinea inversă a acestora. Totuși, în cazul în care mai multe proiecte vor fi la egalitate de punctaj, se vor aplica criterii suplimentare, iar în acest caz va conta:
- numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create conform planului de afaceri;
- numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create din rândul absolvenților începând cu anul 2012/persoanelor defavorizate/șomerilor;
- valoarea procentului aferent aportului propriu.
4. Colectarea informațiilor și a documentelor necesare
După estimarea șanselor de finanțare, în cazul în care antreprenorul ia decizia de a continua pregătirea proiectului, consultantul va avea nevoie de următoarele informații și documente din partea beneficiarului investiției:
- lista achizițiilor propuse;
- detalii privind activitatea desfășurată până în prezent, dar și pentru activitatea propusă spre finanțare;
- lista dotărilor și a mijloacelor fixe existente în societate la data pregătirii proiectului;
- organigrama societății și date privind numărul de angajați, dar și pentru personalul cheie în implementarea planului de afaceri;
- veniturile și cheltuielile pe care firma le va genera în viitor;
- situații financiare anuale pentru anul 2017, dar și balanțele de verificare pentru ultimele luni anterioare pregătirii proiectului.
5. Pregătirea planului de afaceri
Depunerea proiectului este condiționată de pregătirea a trei seturi de documente:
- planul de afaceri;
- cererea de finanțare;
- documente suport, conform detalierii făcute la punctul anterior.
Planul de afaceri este cel mai complex și cel mai important document pe care beneficiarul va trebui să îl pregătească alături de consultantul său. Structura cadru a planului de afaceri este stabilită prin procedura de implementare a programului și include referiri la următoarele aspecte;
- justificarea necesității investiției;
- detalierea activității pentru care se solicită finanțare;
- resursele umane implicate în proiect;
- bugetul investiției;
- prezentarea produselor ce vor fi comercializate, a pieței de desfacere și a concurenței.
Informații suplimentare privind pregătirea planului de afaceri au fost detaliate în cadrul unui articol anterior.
6. Depunerea proiectului
După ce proiectul va fi pregătit integral, depunerea sa se va realiza în format electronic, în cadrul unei aplicații ce va fi disponibile în cadrul site-ului Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), respectiv aici.
Data de la care este activă înregistrarea on-line se comunică pe pagina web a instituţiei cu cel putin cinci zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu zis.
Pentru participarea la program fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. După crearea contului de înscriere aplicaţia va trimite automat pe adresa de e-mail a solicitantului un mesaj şi un link de confirmare.
Adresa de e-mail trebuie să aparțină beneficiarului si să se regăsească în toată documentația, aceeaşi adresă va fi folosită pentru toată corespondenţa pe întreaga perioadă de implementare şi monitorizare a programului.
După confirmare aplicaţia de înregistrare a planului de afaceri va deveni activă pentru completarea on-line a planului de afaceri şi încărcarea în aplicaţie a documentelor necesare.