Definiția grațierii este prevăzută de Legea nr. 546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii. Graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară, potrivit aceste legi. Practic, condamnatul nu mai trebuie să execute pedeapsa sau o parte din ea. Dacă a fost condamnat la închisoare, nu va mai merge în penitenciar sau va sta mai puțin.
Grațierea poate să fie dată cu privire la o persoană (grațiere individuală) sau cu privire la mai multe (grațiere colectivă). Grațierea individuală este un act al președintelui statului, pe când cea colectivă poate fi dată numai de Parlament, prin lege organică, potrivit Legii nr. 546/2002. De altfel, dacă ne uităm în Constituție, vedem că și amnistia, și grațierea se dau prin lege organică, de către Parlament.
Și, deși în Constituție se specifică faptul că Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, Guvernul a adoptat adesea ordonanțe în acest domeniu, motivându-le prin urgența de a reglementa anumite lucruri, care nu mai suferă amânare ("Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora", potrivit Constituției).
Prin urmare, și Guvernul ar putea încerca să dea o ordonanță de urgență pentru grațiere, folosindu-se de ideea că e vorba de o situație extraordinară, așa cum se cere în Constituție să fie, și nu se mai pot amâna situația pentru ca reglementarea să se facă prin Parlament. Asta, în teorie, pentru că, în practică, e posibil ca situația extraordinară să nu existe (pe tema aceasta există o decizie a Curții Constituționale mai veche, foarte interesantă -- Decizia nr. 15 din 25 ianuarie 2000; un alt exemplu este și Decizia nr. 544 din 28 iunie 2006).
Mai departe, în timp ce grațierea individuală se obține la cerere, pentru o anumită persoană determinată și numai după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, grațierea colectivă se acordă unui grup de persoane pentru condamnări determinate prin cuantumul pedepselor sau prin infracţiunile pentru care au fost pronunţate.
Apoi, în ceea ce privește amnistia, Codul penal prevede următoarea definiție: "Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracțiunea săvârșită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură și executarea pedepsei pronunțate, precum și celelalte consecințe ale condamnării. Amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie. Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranță și asupra drepturilor persoanei vătămate".
Aici, ar mai trebui adăugat și că, potrivit Codului penal, la recidivă nu se ține cont de infracțiunile amnistiate (dar se ține cont de pedepsele grațiate), tot așa cum nu se ține cont de infracțiunile care nu mai există în legea penală. Asta înseamnă că amnistia oferită lui X nu se va mai lua în calcul dacă el mai comite o infracțiune, a cărei sancțiune ar fi fost mai dură pentru el, dacă nu era amnistiat pentru prima faptă.
Practic, diferența cea mai importantă dintre amnistie și grațiere este efectul lor privind infractorul: amnistia șterge răspunderea penală cu totul, pe când grațierea șterge doar obligația de a ispăși pedeapsa sau o parte din ea. La amnistie, lucrurile se șterg din cazier, pe când la grațiere nu se întâmplă asta.
Notă: Întrebările care vor fi adresate românilor la referendumul pe care președintele Klaus Iohannis l-a anunțat pentru data de 26 mai 2019 sunt următoarele:
- Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
- Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
avocatnet.ro explică în aceste zile, pe înțelesul tuturor, ce relevanță are referendumul pe justiție și ce implicații poate avea. Articolele pot fi urmărite aici.
Comentarii articol (5)