În cazul unei concedieri ilegale pe motive disciplinare există două moduri în care se poate remedia situația creată de această acțiune. Dacă motivul concedierii este fals, angajatul are dreptul de a reveni pe același post, iar dacă motivul concedierii este real, dar măsura concedierii este prea dură în comparație cu fapta angajatului, acestuia din urmă i se vor acorda compensații materiale.
Pentru ca acestea să fie valabile, într-o firmă, toate deciziile trebuie transmise angajatului doar în scris. În cazul în care concedierea salariatului a fost transmisă acestuia verbal, decizia se poate anula, iar concedierea poate fi contestată și după termenul legal de 60 de zile. În cazul anulării deciziei de concediere, salariatul are dreptul de a se întoarce la locul de muncă pe care l-a ocupat în trecut.
Dacă instanța decide că demiterea s-a făcut prin discriminarea angajatului, pe motive de sex, religie, culoare, handicap sau orientare sexuală, acesta are dreptul de a reveni pe postul ocupat anterior.
De asemenea, măsura reîncadrării pe același post se va aplica și în cazul demiterii persoanelor aflate în concediul pentru căsătorie sau în perioda de un an ce urmează acesteia. În plus, angajatorii nu pot concedia mame aflate în concediul de maternitate sau în concediul de creștere a copilului, tați aflați în concediu de paternitate sau părinți aflați în concediul de îngrijire a minorului.
Angajatorul poate evita contestarea concedierii ilegale printr-o conciliere. Mai exact, acesta poate oferi salariatului, în fața Inspectoratului Muncii și în termen de 60 de zile, o indemnizație. Indemnizația va avea valoarea de jumătate din salariul lunar pe care-l primea salariatul. Acceptarea indemnizației înseamnă că relația de muncă se va termina, iar acțiunea de contestare a concedierii se va încheia.
Comentarii articol (1)