Proprietarii de afaceri pot încasa de-acum dividendele repartizate de către societate din profitul net și trimestrial, nu doar anual, cum se întâmpla până de curând. Măsura a fost introdusă prin Legea nr. 163/2018.
Măsura este bine primită de mediul de afaceri, însă ar trebui aplicată cu precauție de către societăți, pentru a evita situațiile în care firma ar putea fi decapitalizată. Iată mai jos în ce situații nu se recomandă plata trimestrială a dividendelor.
1. Atunci când activitatea desfășurată este sezonieră
Atunci când activitatea desfășurată de către societate este sezonieră, iar unui trimestru cu profit îi vor urma perioade de inactivitate sau chiar perioade în care societatea va înregistra pierdere, se recomandă ca profitul net înregistrat (sau cel puțin o parte suficientă a acestuia) să fie păstrat în societate și să nu fie distribuit pentru remunerarea acționarilor sau asociaților.
În acest fel, cheltuielile operaționale înregistrate de către societate în perioadele cu activitate mai slabă vor fi acoperite de rezervele financiare pe care firma și le-a constituit de-a lungul timpului.
2. Atunci când societatea și-a planificat investiții
Chiar dacă activitatea nu este sezonieră, iar încasările și plățile societății înregistrează o tendință previzibilă, nu se recomandă repartizarea profitului net către dividende înaintea unor perioade în care societatea și-a planificat investiții.
Plata dividendelor către acționari și asociați ar decapitaliza societatea înaintea realizării unor investiții, astfel că vor fi necesare măsuri suplimentare pentru constituirea resurselor financiare necesare. O astfel de posibilă soluție este reprezentantă de obținerea unor credite bancare, ceea ce ar crește însă gradul de îndatorare al societății.
3. Atunci când societatea înregistrează un flux de numerar negativ
Dincolo de aceste două situații prezentate anterior, societatea poate înregistra un flux de numerar negativ în cazul în care termenul de încasare negociat cu clienții săi este mai mare decât termenul de plată către furnizori. Astfel, pe termen scurt, societatea se va confrunta cu imposibilitatea plăților scadente, în cazul în care profitul net este repartizat către acționari sau asociați.
Față de situațiile prezentate mai sus, plata trimestrială a dividendelor poate genera probleme societății, după cum am arătat într-un articol anterior. Astfel, în anumite contexte, măsura poate încuraja un potențial comportament infracțional, atunci când se evită înregistrarea în evidențele contabile a unor cheltuieli cu scopul de a mări nejustificat valoarea profitului ce poate fi repartizat către dividende.
Chiar și bugetul de stat ar putea fi afectat de această măsură, întrucât ea descurajează încasarea banilor prin salariu și încasarea lor prin intermediul dividendelor. În această situație se vor regăsi acei antreprenori care au contracte de muncă înregistrate în propriile firme, cu scopul de a încasa lunar un venit constant. Având în vedere că impozitarea dividendelor este mai avantajoasă decât cea aplicată salariilor, este de așteptat ca mulți antreprenori să aplice această măsură.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.