În data de 15 august, salariații din țara noastră beneficiază, potrivit Codului muncii, de o zi liberă, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului sau, după cum mai este cunoscută această sărbătoare, Sfânta Maria Mare.
Guvernul a decis recent să dea liber bugetarilor în zilele de 16 și 17 august, ceea ce înseamnă că aceștia vor avea o minivacanță de cinci zile (de miercuri și până duminică). Deși decizia nu vizează mediul privat, orice angajator poate decide, la nivel de firmă, să dea liber joi și vineri.
Începând din acest an, Codul muncii, actul normativ care reglementează zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conține o listă de nu mai puțin de 15 zile libere. Lista zilelor libere din România a ajuns la această valoare după ce, în luna martie a acestui an, Vinerea Mare a fost declarată zi nelucrătoare.
În 2018, salariații au beneficiat de zece zile de sărbătoare legală în care nu s-a lucrat, ceea ce înseamnă că angajații cu program de lucru de luni până vineri vor mai avea anul acesta doar patru zile libere, în contextul în care una dintre zilele libere rămase (1 decembrie) cade într-o zi de sâmbătă:
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - miercuri;
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - vineri;
- 1 decembrie (Ziua Națională a României) - sâmbătă;
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - marți și miercuri.
Angajatorii sunt obligați să acorde timp liber în aceste zile, dar există și salariați care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală nelucrătoare. Mai exact, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
Angajații care lucrează în aceste zile nelucrătoare de sărbătoare legală au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se poate da liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (0)