Bineînțeles că există zona eticului sau a moralului, unde este bine să păstrăm linia dreaptă și mintea clară cu privire la bine și la rău. O faptă bună rămâne o faptă bună indiferent de cât de tare te poți chinui să o interpretezi. Aici, busola interioară este de neînlocuit în aceea că știm, în orice clipă, ce am făcut bine și ce nu. Și că, deși există șanse să îi păcălim pe ceilalți, cu siguranță nu ne vom putea păcăli pe noi înșine niciodată.
Înapoi la flexibilitatea mentală, iată cum se manifestă aceasta, și mai ales ce beneficii aduce.
- Curiozitate, deschidere la nou și la altfel
- Capacitatea de a accepta diferențele între oameni și circumstanțe
- Dorința de a înțelege modul în care funcționează lumea și viața
- Determinarea de a pune în aplicare noul, de a experimenta, de a schimba
- Refuzul de a te da bătut, de a abandona
- Autocunoaștere dublată de o acceptare a ceea ce suntem.
Cum am putea să stimulăm flexibilitatea mentală a copiilor noștri – aceasta este o întrebare pe care ar trebui să și-o pună oricare părinte. Iată câteva idei simple pe care orice părinte le poate pune în practică în acest sens.
- Relativizarea perspectivei asupra faptelor și oamenilor – nimeni și nimic nu este 100% bun sau rău
- Explicarea tranzienței și a perpetuei schimbări – ceea ce e valabil astăzi nu va mai fi neapărat valabil și mâine, totul se transformă și evoluează,
- Deslușirea mecanismelor cauză-efect – da de ce-urile copilăriei trebuie explicate, pentru că se constituie în capacitatea de a face față lumii într-un mod organizat, logic, cognitiv, și poate genera anticiparea unor evenimente.
- Renunțarea la judecata de valoare asupra oamenilor, și a așteptărilor conexe
- Acceptarea părților bune deopotrivă cu cele rele din caracterul sau personalitatea proprie.
- Autodeterminarea prin exercitarea accesului la schimbare, dreptul participative la construirea propriului destin.
- Expunerea la medii sociale și culturale cât mai diverse, pentru o cât mai bună familiarizare cu cât mai multe tipuri de gândire.
O minte bine mobilată este o minte flexibilă și generează o atitudine de câștigător. Nu am cunoscut până acum niciun posesor de flexibilitate mentală care să nu fi avut succes în ceea ce întreprinde, și să nu fie mulțumit de sine în aceeași măsură.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (0)