Actul terapeutic începe de la a înțelege – ce s-a întâmplat, care sunt rolurile și măștile celor din jur, modul în care viața e compusă dintr-un amalgam de lucruri aparent disparate. Și continuă cu a accepta propriul rol în tot ceea ce ni se întâmplă, cu a accepta ce suntem, cum suntem și efectul nostru asupra celorlalți. Fără culpe, fără regrete, fără judecăți de valoare.
Din păcate, pasul trei – cel decisiv în terapie – adică trecutul la fapte este incredibil de greu, și are o durată neașteptat de mare prin comparație cu precedentele. Acesta este momentul în care trebuie trecut de la înțelegere la acțiune, momentul în care trebuie să te uiți pentru prima dată în viitor cu sentimentul că ești autorul acestuia. Și în care transformi ce ai aflat într-un nou mod de viață.
Există câteva aspecte la care trebuie să apelezi atunci când pornești pe acest drum, câteva lucruri pe care nu le poți pierde din vedere dacă vrei să reușești:
- Nu este un exercițiu de înțelegere, ci unul de voință
- Nu are garanții în afara aceleia că dacă nu schimbi nimic, nimic n=o să se schimbe
- Nu are depinde deloc de ceilalți, ci doar de tine
- Nu are puncte clare de control în afara busolei interne
- Nu se bazează pe rețete, ci pe curajul de testa propriile idei
- Nu se termină niciodată
- Are ca obiectiv starea de bine personală – liniște, împăcare cu sine, claritate.
De aceea, rolul terapeutului, din momentul în care ai ajuns în faza a treia, este unul de păstrător al acestor principii, de memorie vie a obiectivelor stabilite de către tine, cu tine și mai ales pentru tine.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (1)